FőoldalGyártósorErsa SMARTFLOW 2020
2015. szeptember 08., kedd ::

Ersa SMARTFLOW 2020

A németországi ERSA cég Európa legnagyobb forrasztóberendezéseket gyártó vállalata. Az egészen egyszerű pákáktól, a professzionális forrasztóállomásokon, rework-berendezéseken át a nagy teljesítményű, ipari gyártóberendezésekig (reflow, hullám, szelektív) terjed a választéka

Termékeik megtalálhatók szinte az összes elektronikával foglalkozó üzemben. Kiváló minőségű alapanyagok, német precizitás, közel százéves tapasztalat és folyamatos innováció eredménye, hogy a berendezéseik ipari környezetben, folyamatos üzemeltetés mellett is nagy megbízhatósággal, minimális karbantartási igénnyel, megismételhető minőséget produkálva, hosszú éveken át üzemelnek. Ezért is olyan kedveltek a piaci szereplők körében, legyen az bár egy kisszerviz vagy akár több ezer főt foglalkoztató multinacionális nagyvállalat. A szinte egy nagy családként működő, tapasztalt kollégákból álló disztribútori hálózata a világ szinte minden táján, köztük Magyarországon is, hasonló színvonalú támogatást biztosít a felhasználók számára, legyen szó bármilyen szervizigényről vagy alkalmazástechnikai támogatásról, tanácsadásról.

A mind komplexebb panelek, az egyre sűrűbb alkatrész-elhelyezkedés és a folyamatosan növekvő minőségi követelmények megkövetelik a hagyományos THT (furatszerelt) alkatrészek esetén is az operátortól független, megismételhető minőségű forrasztást. Sok alkatrész (csatlakozó, tekercs stb.) továbbra is THT-kivitelben kerül beszerelésre, gyakran SMD-alkatrészekkel sűrűn beültetett, kétoldalas panelen.

Az ERSA elsőként ismerte fel a szelektív forrasztási technológia iránt várható és egyre növekvő igényt. Első gépei már több mint 20 éve üzemelnek! A folyamatos innováció és a sokéves tapasztalat eredménye a kiforrott technológiát alkalmazó Versaflow szelektív forrasztógépcsalád.

1. ábra. Az Ersa SMARTFLOW 2020 szelektív forrasztógép

Ezen család legújabb tagja a kompakt SMARTFLOW 2020 off-line szelektív forrasztógép, amely a közepes és nagyobb üzemekben már ismert és népszerű ERSA szelektív forrasztási technológiát a kisebb, kevésbé tőkeerős cégek számára is elérhetővé teszi. Mivel a használt technológia és minőség szempontjából a nagyobb gépekkel megegyezik, ezért nagyobb cégek számára is ugyanúgy ajánlható pl. „work cell" típusú termelési struktúra vagy kisebb sorozatú gyártás, illetve próbagyártás, fejlesztés esetén.

A SMARTFLOW 2020 a család legkisebb tagja, helyigénye kevesebb mint 2,5 m2. Ennél az off-line berendezésnél egy univerzális keretbe helyezzük az áramköri lapokat, melyet az operátor egyszerűen betol a gépbe. Ezután a kiválasztott programnak megfelelően, automatikusan történik a folyamat. A grafikus CAD assistant program segítségével, off-line módon, egyszerűen tudunk létrehozni forrasztóprogramokat, melyek között könnyű és gyors az átállás, sokféle terméket tudunk gyártani, akár felváltva is.

A gépen belül elsőként a folyasztószer felvitele történik meg, precíz, pontonként szabályozható mennyiségű adagolással („drop jet" fluxer). A folyasztószer-felhasználás és így az áramköri lap szennyezettsége minimális, mivel csak a forrasztandó pontokra kerül folyasztószer.

Az előmelegítést infravörös sugárzócsövek végzik: csak alsó oldali vagy alsó és felső oldali, kombinált változat is választható, megfelelő előfűtést biztosítva még a többrétegű, nagy hőigényű panelek esetén is. A forrasztandó áramköri lap méretének megfelelő számú IR csövet tudunk kapcsolni, hogy takarékoskodjunk az energiával.

A forrasztás itt is, mint a nagy gépeknél, induktív elven, mozgó alkatrészek nélküli forraszáramoltatással működő forrasztókád segítségével történik, amely így minimális karbantartást igényel. A forraszhullámot nitrogénfedés védi a salakosodástól. A forrasztófúvóka forrasztási pontokhoz történő mozgatása nagyon pontos x-y-z hajtásrendszerrel történik. Ez és az induktív működtetésből következő pulzálásmentes hullám nagyban hozzájárul a megismételhető, állandó minőséghez.

A feladat jellegétől függően különböző átmérőjű forrasztófúvókákat használhatunk. Igény esetén, a termelékenység növelése érdekében, speciális forrasztófúvókák használatára is van lehetőség:

  • „Mini-Vario-Wave" — hullámforrasztó szerű működés.
  • „Mini-Dip" — forrasztófúvóka-csoport — egyszerre több pont forrasztása.

Ezen speciális eszközök szintén kihasználják a pulzálásmentes indukciós szivattyú előnyeit.

2. ábra. A gép lelke: a forrasztótégely és a folyasztószer-felhordó fej. Előtérben a folyamatkamera, háttérben az előfűtőegység

A SMARTFLOW 2020-at a korábban megismert és jól kiforrott, felhasználóbarát ERSAsoft legújabb, modern megjelenésű változatával szállítják. Az egyéni felhasználói felületeknek köszönhetően minden felhasználói csoport egyetlen pillantással hozzáfér a számára szükséges adatokhoz, információkhoz.
A „kép a képben" funkciónak köszönhetően a folyamatfigyelő kamera élő képe és a forrasztási paraméterek egy 24"-os érintőképernyőn egyszerre láthatóak. Az így kapott világos, jól átlátható struktúra nagyban segíti a felhasználó munkáját.

Az Ersa SMARTFLOW 2020 legfontosabb jellemzői:

  • Kompakt méret, de a nagy teljesítményű in-line gépekkel megegyező technológia
  • Modern folyamatmegjelenítés: ERSAsoft 5 – folyamatfigyelő kamerával.
  • Kényelmes PC-vezérlés – 24"-os, kihajtható érintőképernyő.
  • Off-line programozás – Ersa CAD-Assistant – egyszerűen használható, grafikus felület.
  • Mini-Vario-Wave, Mini-Dip és egyéb, a termelékenységet és a sokrétű felhasználhatóságot segítő megoldások.
  • Könnyű és egyszerű szervizelhetőség.
  • Drop-Jet Fluxer beépített ellenőrzéssel.
  • Kimagasló pozicionálási pontosság és technológiai minőség.
  • Alsó/felső előfűtés: páronként vezérelhető, dinamikus IR sugárzók.
  • Alacsony energia- és N2-fogyasztás.
  • A legnagyobb kezelhető áramköri lap mérete: 508×508 mm [20"×20"].
  • A gép méretei: 1,750×1,450×1,473 mm (hossz × szélesség × magasság).

További lehetséges opciók:

  • Folyamatfigyelő kamera („kép a képben" rendszer).
  • Bárkód-szkenner (2D kézi).
  • Áramköri lapok adatainak átvétele CAD-programokból (CAD-Assistant).
  • Automatikus forraszhuzal-adagoló.
  • Különböző méretű forrasztófúvókák.
  • Speciális megoldások: „Mini-Vario-Wave", „Mini-Dip" etc.
  • Nitrogéngáz fűtése.

A Microsolder Kft., mint az ERSA magyarországi képviselője, több mint 20 éves tapasztalattal áll ügyfeleink rendelkezésére. Szelektív vagy egyéb forrasztási feladattal kapcsolatos kérdéseikkel kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal! Szívesen segítünk az elvárt feladatra és ciklusidőre optimális gépkonfiguráció kiválasztásában. Próbaforrasztásra is van lehetőség, akár az ERSA jól felszerelt bemutatótermében, az ERSA nagy tapasztalatú, folyamattámogató mérnökei közreműködésével is!

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény