FőoldalArchívumAz ismeretlen magyar óriás - látogatóban a Videoton vállalatcsoportnál
2010. július 07., szerda ::

Az ismeretlen magyar óriás - látogatóban a Videoton vállalatcsoportnál

Sorozatunkban idáig kis- és közepes méretű hazai elektronikai cégeket mutattunk be. Most viszont az egyetlen magyar tulajdonú, nemzetközi méretekben is jegyzett elektronikai nagyvállalathoz, a Videoton Holdinghoz látogattunk el. Kérdéseinkre Horváth Csaba értékesítési és marketingigazgató úr válaszolt

Saját márkanév helyett gyártási szolgáltatások
A Videoton jogelődjét 1938-ban alapították Vadásztölténygyár néven. A II. világháború után előbb hadiipari termékeket gyártott, majd a vállalat életében megjelent a szórakoztatóelektronikai és számítástechnikai profil is. A cég privatizációja 1991-ben kezdődött el, a jelenlegi tulajdonosok részvételével, akik felismerték, hogy a szabad piacgazdaságra való áttérés nehézségein úgy lehetnek úrrá, ha a céget teljesen átszervezik. Saját márkanevű termékek gyártása helyett alvállalkozói tevékenységbe kezdtek...

A CD-DVD gyárban A CD-DVD gyárban
Ma már a Videoton vállalatcsoport gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. Ezzel összhangban egyrészről a Videoton saját technológiáinak és kompetenciáinak bázisán multitechnológiájú beszállító lett a háztartási gépipar (21%), az ipari elektronika (22%), az IT és telekommunikáció (5%) valamint az autóipar (44%) terüle-tén. Másik oldalról a Videoton professzionális integrált szerződéses gyártó (Contract Manufacturer), illetve regionális EMS (Electronics Manufacturing Services) céggé vált. Ezzel a profilt illetően Európában a harmadik, világviszonylatban pedig a 23. legnagyobb vállalkozásnak számítanak. Bár a 13. legnagyobb foglalkoztató (7500 főnek adnak munkát), mégis kikerült az itthoni köztudatból: "Ismeretlen" magyar nagyvállalat vagyunk - jegyezte meg Horváth Csaba.
Jelenleg a 69 Mrd Ft saját tőkéjű holdinghoz 22 közepes méretű, specializálódott tagvállalat tartozik, amelyek összesen 550 ezer m2-es gyártóterületen nyújtanak komplex gyártási szolgáltatást az alkatrészgyártástól a végszerelésen keresztül a szállítmányozásig és a disztribúcióig. A tervezési és mérnöki szolgáltatások mellett fő kompetenciájukhoz tartozik még az új termékek teljes körű gyártásba vitele is. 2009. évi árbevételük az előző évekhez képest csökkent, azonban a válság dacára így is elérte a 71 Mrd forintot.
Autóelektronikai részegység gyártás Autóelektronikai részegység gyártás
Vevőik között számtalan világcéget találunk, a Philipstől kezdve az EATON-on át a Sanyóig, illetve a járműiparban számos nagy TIER-1-es céget, mint a Bosch, Continental, Valeo stb. Ezek mellett a Suzukinak is beszállítanak.
Bár ma már nincs Videoton márkanevű termék a piacon, mégis számos területen találkozunk a holding által gyártott termékekkel. Kevesen tudják, hogy minden, Európában gyártott autóban átlagosan 6 db, a Videotonban előállított elektronika dolgozik, vagy azt, hogy kaposvári gyáruk évente 3 millió háztartási kisgépet gyárt a Braun és a Philips számára. Minden negyedik angliai közlekedési lámpa és kereszteződésvezérlő elektronika is a Videotonban készült.

Terjeszkedés külföldön

A Sztara Zagora-i gyár madártávlatból A Sztara Zagora-i gyár madártávlatból
Bár a hazai gyártóbázis olyan, hosszú távú stratégiai vevőkkel rendelkezik, ami megalapozott növekedési lehetőséget biztosít a vállalat számára, mégis keresniük kell az olcsóbb és ezért még versenyképesebb termelési módozatokat. Ezért a magyarországi 9 telephely mellett 1999 óta Bulgáriában (Sztara Zagora) és 2009 óta Ukrajnában (Munkács) is működtetnek egy-egy telephelyet.
A bolgár és ukrán üzemnek köszönhetően a Videoton a magyarországiaknál is alacsonyabb költségszintű gyártási lehetőséget biztosít üzleti partnerei számára. Az 1100 fős "VTBH-DZU" fő tevékenysége munkaerő-igényes termékek, mechanikai és elektromechanikai szerelvények végszerelése és tesztelése, amit saját műanyag-fröccsöntés, szerszámkészítés és elektronikai szerelés szolgál ki. Munkácson jelenleg mintegy 700 fő autóipari kábelkötegeket állít elő.
A Videotonnak komoly szándéka a további terjeszkedés Kelet-Európában, hogy partnerei igényeit kielégítse és alacsony költségszintű gyártási megoldásokat kínáljon, mégpedig minél közelebb partnerei régióbeli gyártóhelyeihez.

További diverzifikáció, új technológiák

Lézeres kivágó gép az Informatikai gyárban Lézeres kivágó gép az Informatikai gyárban
A vállalatcsoport vezetői már korábban felismerték, hogy a cég fejlődésének kulcsa a folyamatos változásban van. Szükségesnek látták, hogy az egyre nagyobb hozzáadott értékű termelés irányába mozduljanak el. Ebben a sorban a 2005. év jelenti az egyik mérföldkövet: a Videoton ekkortól kezd ODM (original design manufacturer) vállalattá fejlődni egyes piaci területeken. Ez azt jelenti, hogy túl az alacsonyabb hozzáadott értékű gyártáson, immár a termékek tervezésének egyes fázisait is itt végzik. A cég számos tervezési szolgáltatást tud nyújtani mind az elektronikai (hardver, szoftver, firmware), mind a mechanikai (műanyag és fém alkatrészek) tervezés terén. Bár hagyományosan vett saját termékfejlesztés a Videotonnál nem folyik, mégis több százmillió forintnyi költségvetéssel rendelkeznek a fejlesztési tevékenységeket illetően. Ennek köszönhetően egyre több globális partner vonja be a holdingot új, innovatív termékeinek fejlesztésébe.
Egy másik fontos év a változások sorában a 2007. volt, ekkor történtek meg az első befektetések egészségvédelmi projektekbe. Ez azt jelenti, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel közösen létrehoztak egy spin-off céget, amely az egyetem kutatóinak ötleteit, fejlesztéseit viszi tovább, és hoz létre piaci termékeket. Ezekben a fejlesztésekben a Videoton már a meglévő, szilárd képességeit, tapasztalatait kamatoztatja.
A cég is megérzi a kínai konkurenciát, főleg a nagysorozatú termékek terén. Horváth úr véleménye szerint azonban a Videotonnak megvan az az előnye, hogy a földrajzi közelségből és gyártásuk rugalmasságából fakadóan gyorsabban tudnak reagálni a változó piaci igényekre. Így aztán a kis- és közepes szériás, nagy diverzitású termékek terén továbbra is versenyképesek tudnak maradni Kínával szemben. Az igazgató úr szavait alátámasztja az a tény is, hogy 2004-hez képest a cégcsoport vevői struktúrája szinte 100%-ban megváltozott.
A látogatás során megtudtuk még azt is, hogy 2010 első negyedéve kedvező értékesítési adatokat hozott, amelyek alapján 5 ... 10% közötti árbevétel-növekedést terveznek idénre. A bizakodást pénzügyileg is megalapozza, hogy versenytársaiknál erősebben kerültek ki a válságból, fejezték be a múlt évet. A 2010-es tervek között további technológiai fejlesztések, korszerűsítések, újabb akvizíciók szerepelnek.
A látogatás során a Videoton munkatársai részéről élénk érdeklődés mutatkozott a MELT iránt. Reméljük, hogy hamarosan ezt a céget is a Társaság tagjai között köszönthetjük!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény