FőoldalArchívumKerámiakondenzátorok rendkívüli követelményekhez az autóipar részére
2009. szeptember 02., szerda ::

Kerámiakondenzátorok rendkívüli követelményekhez az autóipar részére

A gépjárműgyártásban használt alkatrészek minőségére vonatkozó, egyre magasabb követelményeknek megfelelő vezetőgyártók kerámia sokrétegű chipkondenzátorait (MLCC) ismerteti a Rutronik Elektronische Bauelemente GmbH. Ezen alkatrészek a legkedvezőbb felépítést mutatják a rövidzárlatok kockázatának minimalizálására. Figyelembe kell venni, hogy a járművekben használt alkatrészek szélsőséges körülményeknek (hőmérséklet-változásnak vagy erős rezgéseknek) vannak kitéve


"Open Mode" a TDK-tól

A járművekben alkalmazott kondenzátorok óriási terheléseknek vannak kitéve, melyeket mechanikus, hőmérsékleti és elektromos igénybevételek okozhatnak. Ha a mechanikus terhelés meghalad egy bizonyos értéket, a kerámiakondenzátorok (gyártótól vagy anyagtól függetlenül) eltörhetnek. A kapcsolástól függően, akár rövidzárlat is keletkezhet, nyomtatott áramköri tűzzel. A Rutronik lehetőleg kisméretű kondenzátorok használatát javasolja a repedések, törések kockázatának minimalizálása érdekében. Kritikus alkalmazásoknál, (mint a közvetlen akkumulátorcsatlakozásnál a 30-as kapocs) az Open-Mode kondenzátorok jó megoldást jelentenek.
A csökkentett aktív elektródafelület miatt a lehetőségek Open-Mode design esetén korlátozottak. Az Open-Mode kondenzátorok 0805 ... 2220 építési alakokban és max. 22 µF kapacitással kerülnek forgalomba.

1. ábra A flexibilis polimer kivezetéstechnológia (AVX) 1. ábra A flexibilis polimer kivezetéstechnológia (AVX)
1. ábra A flexibilis polimer kivezetéstechnológia (AVX)
Flexiterm és Flexisafe az AVX-től
A flexibilis csatlakozási struktúrák kifejlesztése során jött létre a "Soft"-lezárás, ill. a "Flexiterm" érintkezőtechnológia. A legoptimálisabb felhasználást teszi lehetővé a mechanikus hajlítással és hőmérsékleti ciklusokkal szemben az X7R-dielektrikumú szokásos kerámiakondenzátorok esetén. Így a "Base-Metal"-elektródás kondenzátorok palettája kibővült, egy flexibilis tulajdonságokkal rendelkező kiegészítő érintkezőanyaggal.
2. ábra. A flexibilis csatlakozású Flexiterm kondenzátor (AVX) 2. ábra. A flexibilis csatlakozású Flexiterm kondenzátor (AVX)
2. ábra. A flexibilis csatlakozású Flexiterm kondenzátor (AVX)
A Flexiterm technológia a rövidzárlathibák kockázatát szinte teljesen megszünteti. A Flexiterm technológia a hagyományos érintkező rendszerekkel összehasonlítva körülbelül háromszor nagyobb nyomtatott áramköri lapbehajlást enged meg. Egy hagyományos MLCC képességeinek megtartása mellett a Flexiterm kiegészítő hajlékony érintkezőrétegként került felhasználásra, amelynek az elektromos tulajdonságok megtartását kell biztosítania külső erők behatása esetén. Ez a jó vezetési tulajdonságokkal rendelkező anyag, az AVX normál, X7R-dielektrikumú kerámiakondenzátoraiba kerül beépítésre, a repedésképződés elkerülése érdekében. A hajlékony csatlakozások egy vezető polimerből állnak az alapfém elektródatechnológiájával (BME) kombináltan. A vezető polimer a rézlezárás bevonására szolgál, amelyet ezután nikkellel és ónnal vonnak be. Az alkatrész nagy mechanikai terhelésnek képes ellenállni, mert az alkatrésztestre ható mechanikai igénybevételt átveszi a polimer. Az alkatrészek a 0603 ... 1812 építési méretek szinte minden értékkombinációjában kaphatók.
3. ábra. Flexisafe kondenzátor két kapacitáselrendezésben egy MLCC-ben (AVX) 3. ábra. Flexisafe kondenzátor két kapacitáselrendezésben egy MLCC-ben (AVX)
3. ábra. Flexisafe kondenzátor két kapacitáselrendezésben egy MLCC-ben (AVX)
Az AVX Flexisafe kondenzátorai a Flexiterm technológiát kaszkádos elrendezéssel kombinálják (azaz, két kondenzátorsorban egy MLCC-ben).
A Flexisafe kondenzátorok a gépjármű-alkalmazások mellett új katonai és repülőgépes konstrukciókhoz is alkalmasak, aminél a 30-as és 15-ös kapcson az eddig szükséges két kondenzátor sorosra cserélhető.
Ami a biztonságot illeti, igen magas követelményeket állító rendszerekben is alkalmazhatók. Az alkatrészek 0603 ... 1210 építési méretekben kaphatók 1,0 ... 470 µF értékekkel.

Image Image
Lágy lezárás (Soft-Termination) a Murata cégtől
A hajlítási terhelés miatti repedések, valamint a rövidzárlatok miatti nyomtatott áramköri tüzek elkerülése érdekében a Murata is a "Soft-Termination" technológiát javasolja, a hajlítás által kiváltott rövidzárlatok minimalizálására és a mechanikai terhelhetőség javítására.

150 °C magas hőmérsékletű kerámiakondenzátorok
További szélsőséges körülmény a gépkocsikban a magas hőmérséklet. Ezért növelik a gyártók a bővített hőmérséklet-tartományú MLCC-k kínálatát. Ezek kapacitáseltérése hőmérséklet-változások esetén stabilan 15%-on belül van, a magas hőmérséklettartományokban is (150 °C értékig). Míg kapacitáseltérésük hőmérséklet-változások esetén a középmagas hőmérséklet-tartományokban csak ±7,5% (125 °C értékig).
Az alkalmazási területek: járműalkatrészek a motorgyártásban, mérőműszerek a magas hőmérsékletű környezetekben, és szűrőáramkörökben. 0402 ... 1812 építési méretekben kaphatók max. 2,2 µF értékkel.

További információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény