FőoldalArchívumLátogatóban a 77 Elektronika Kft.-nél
2008. október 28., kedd ::

Látogatóban a 77 Elektronika Kft.-nél

Zettwitz Sándor, a 77Eleketronika Kft. ügyvezetője
A vállalat 1986-ban alakult kis családi vállalkozásként. Kevés olyan magyar cég büszkélkedhet eredményeivel, amely saját erejéből, ráadásul családi vállalkozásként vált naggyá. A céget Zettwitz Sándor ügyvezető igazgató mutatja be.


A növekedés mérföldköveit jól mutatják azok a telephelyek, ahol a munka folyt. Az első egy 37 m2-es kis, bérelt lakás volt, ahol a tervezgetés kezdődött. Később egy 200, majd egy 500 m2-es gyártócsarnokba költöztek, ahol már gyártás is folyt.

Image Image
A 77Elektronika telephelye
A jelenlegi, teljes mértékben a saját igényeikre szabva kialakított, 5000 m2-es telephelyet 1993-ban vásárolták meg.
A kft. profiljának kialakulása a „véletlen" műve. Az induló cég fiatal mérnökei a legelső időkben elektronikai feltalálásokkal kísérleteztek, majd az egyik orvos ismerős mutatott egy nyugatról beszerzett kézi vércukormérőt. „Tudnátok ilyet csinálni? Mert nagy szükség lenne rá idehaza is." „Miért ne?!" – válaszolták a mérnökök – és ekkor elindult valami, ami a mai napig tart. A vállalkozás a pár fős, barátokból és ismerősökből álló csapatból 300 fős nagyvállalattá nőtte ki magát, amely két fő területen tevékenykedik: orvosi diagnosztikai- valamint távközlési termékek fejlesztése és gyártása.

A vállalat fő erőssége a dinamikus fiatalokból álló kutató és fejlesztőgárda. Jelenleg foglalkoztatott 300 embere közül 55 fő gyártásfejlesztő mérnök, az árbevétel 7 … 8%-át fordítják fejlesztésre. A kft. éves bevételének 45 … 55%-a származik a több mint 50 országba irányuló exportból.

Image Image
Kisméretű vizeletvizsgáló készülékek
Orvosi diagnosztikai üzletág
Vércukorszintmérő és vizeletelemző reflexiós fotométereket és ezek reagens anyagait gyártják személyes és laboratóriumi használatra. Vezető szerepet töltenek be a magyarországi vércukormérő piacon, ugyanakkor számos vércukormérő és vizeletanalizáló készüléket fejlesztettek ki OEM-alapon külföldi piacra is. A saját fejlesztésű vizeletelemző készülékek esetében termékválasztéka a világ legkisebb méretű, zsebtelepről működtethető, hordozható berendezésétől az automata szedimentációs laborgépig terjed. Jelenleg az 59. generációjú vércukormérő készüléken dolgoznak a mérnökök.
Az évek során jelentős fejlődés ment végbe az alkalmazott technológiák és a mérési módszerek tekintetében.
A vércukorszint mérése során ma már csak minimális vérmennyiségre van szükség, amelyet nem csak ujjbegyből, hanem a kézfej bármely részéből és az alkarból is lehet venni. Ez a cukorbetegek szempontjából azért fontos, mert akár napi 5 … 10 alkalommal is végeznek vércukormérést, és az ujjbegyeik teljesen elhasználódnak. Létezik olyan készülék is, amelyet speciálisan látáskárosult emberek számára fejlesztettek ki. Egyedi funkciója, hogy képes a mérési instrukciókat és a mérési eredményeket egy beépített hangszóró segítségével emberi hangon elmondani, nem csak a képernyő megjeleníteni. Saját fejlesztésük a világviszonylatban egyedülálló, internet alapú adatkezelő rendszer is, amelyen keresztül a beteg otthonról feltöltheti a mért adatait az internetre, és a kezelőorvosa bármikor letöltheti azokat (az adatokat a program különböző, saját beállítású diagramon képes ábrázolni).
Az automata vizeletvizsgáló készülékeik rövid idő alatt nagy mennyiségű vizeletanalízis elvégzésére képesek: 1 óra alatt 250 minta analízise, időzített csíkadagolás, automatikus kémcsőtovábbítás, tesztcsíkok automatikus mártása. Mivel a működés teljesen automatikus, a használata külön személyzetet nem igényel. Az egyik legújabb laboratóriumi készülékük az UriSed, amely a hagyományos mikroszkopikus vizeletüledék-vizsgálatot automatizálja. A kémcsőben lévő vizeletmintát beteszik az automatába, amely mintát vesz belőle, analizálja azt, majd a kapott eredményeket megjeleníti a képernyőn. A képfelismerő szoftver megkeresi és azonosítja a képen található alakos elemeket. A ké­szülék 80 minta elemzésére alkalmas óránként, és akár 1000 mérés eredményét képes tárolni a memóriájában képpel együtt.

Image Image
EVOMUX vonal­sokszorozó berendezés
Távközlési üzletág

Az ágazat az elérési hálózatra összpontosít olyan termékekkel, mint a hagyományos vonalsokszorozó különféle vonalkonfigurációkkal vagy a 2 Mibit/s E1 adatátviteli modem.
Nagy sikert aratott a maga idejében a SZIV áramkör, amely alkalmazása lehetővé tette az új, digitális telefonközpontok számára a régi ikervonalak kezelését. Az elmúlt évtizedben a vonalsokszorozó rendszerek nagy sikernek örvendtek világszerte. A vállalat rugalmasságának köszönhetően a szolgáltatók nagy megelégedéssel használják a berendezéseket Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten vagy Ázsiában egyaránt.
Az ágazat első terméke a digitális vonalsokszorozó berendezés volt. A rendszer kezdetben HDSL digitális adatátviteli technológiát alkalmazott, majd később bevezetésre került a legújabb G.SHDSL továbbfejlesztett átviteli technológia. A vonalsokszorozók fejlesztése szoros együttműködésben történt a német telefonszolgáltatóval, ami komoly biztosítékot jelent a termékek minőségét illetően. Figyelembe véve a folyamatosan változó igényeket, az ágazat áthelyezte a hangsúlyt a DSL vonalon keresztül történő nagy sebességű adatforgalom kezelésére. A G.SHDSL átviteli technológia lehetővé teszi a hagyományos hangcsatornák mellett az ethernetprotokoll alkalmazását, továbbra is az egy meglévő réz érpárat használva. Ezzel a technológiával lehetővé válik egy vagy több előfizető számára az internet gyors elérése.

Társadalmi elkötelezettség
A kft. szinte minden olyan aktivitásban részt vesz Magyarországon, ami a cukorbetegekkel, cukorbetegséggel kapcsolatos (szűrések, cukorbeteg-klubok, rendezvények támogatása). Pl.:
- „Egészségesebben az egészségeseknél" mozgalom,
- „Szűréssel az Életért" program,
- Cukorbetegek Világnapja rendezvényeinek támogatása,
- Magyar Diabétesz Társaság (MDT) támogatása,
- Országos szűrés indítása a cukorbetegek számának pontos felmérésére az MDT-vel közösen

Image Image
A 77 Elektronika Kft. tevékenységének főbb adatai

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény