FőoldalÜzletHatározott az EU: 2024-től az iPhone-okba is kötelező lesz USB-C-csatlakozót rakni
2022. június 09., csütörtök ::

Határozott az EU: 2024-től az iPhone-okba is kötelező lesz USB-C-csatlakozót rakni

A vásárló eldöntheti, hogy kér-e töltőt az új telefonhoz.

lightning usbc

Az egyes elektronikus eszközökre egységes töltési megoldást megállapító ideiglenes megállapodás célja, hogy fenntarthatóbbá tegye a termékeket, csökkentse az elektronikai hulladék mennyiségét és megkönnyítse a fogyasztók életét – írta közleményében az Európai Parlament. A most elfogadott szabályozás szerint a fogyasztóknak egyetlen eszközre lesz szükségük a hordozható elektronikus eszköz legtöbbjének töltéséhez, a töltők pedig alkalmazhatók lesznek új berendezések vásárlása esetén is.

Az új szabályok értelmében 2024-től a vezetékes kábelen keresztül újratölthető mobiltelefonokat, táblagépeket, e-olvasókat, tölthető fülhallgatókat, digitális fényképezőgépeket, kézi videójáték-konzolokat és a hordozható hangszórókat gyártótól függetlenül USB Type-C porttal kell felszerelni. A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő negyven hónapig kell a követelményekhez alakítani.

Mint arról az Elektronet is beszámolt, évek óta tárgyalt az EU arról, hogy csak egységes csatlakozóval ellátott elektronikai eszközök kerülhessenek forgalomba. Mint írtuk, az Apple megpróbált minden lehetséges módon keresztbe tenni az USB-C port használatára való átállásnak, hiszen a szabályozás értelmében kénytelen lesz befejezni a saját tervezésű Lightning csatlakozójának a használatát, és átállni az USB-C kapura.

A vásárlók eldönthetik majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltő eszközzel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni. A töltési sebességet harmonizálni fogják a gyorstöltést támogató eszközök esetében is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy készülékeiket ugyanolyan sebességgel töltsék fel bármely kompatibilis töltővel.

Az uniós parlament végezetül közölte: a töltők újrafelhasználását lehetővé tevő új kötelezettségek elkerülhetővé teszik a szükségtelen töltővásárlást, ami uniós szinten évente akár 250 millió eurós megtakarítást jelent.

Forrás: MTI

Korábban a témában: Egységes mobilcsatlakozók: az EP már megszavazta

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény