FőoldalÜzletAz orosz invázió árt a globális chipgyártásnak is
2022. február 28., hétfő ::

Az orosz invázió árt a globális chipgyártásnak is

Elsősorban neon és palládium hiány várható.

A neon jellemzően az acélgyártás mellékterméke, amelyet egy erre szakosodott ukrán cég nagyrészt Oroszországból szerez be, mielőtt tisztított állapotban értékesítené. Az iparágat elemző cég munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy Ukrajna szállította az amerikai félvezetőiparban használatos lézerekhez szükséges neongáz 90 százalékát. A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte kialakult és azóta görgetett chiphiányt tovább ronthatja Ukrajna orosz megszállása. Jelenleg a chipgyártó üzemek 90 százalékos kihasználtság felett pörögnek, miközben a kereslet megállás nélkül növekszik. Újabb gyárak üzembe helyezését már bizonyosan hátráltatná az ukrán neon hiánya, ezért az Európában kialakult háborús helyzet miatt elhúzódhat vagy elmaradhat az ellátás normalizálódása a gépjárművek, az orvosi eszközök, a képérzékelők területén. Legutóbb az ukrán polgárháború kezdetén, 2014-ben merültek fel ellátási problémák, akkor hatszorosára nőtt a neon világpiaci ára.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Gina Raimondo nemrég még örömének adott hangot, hogy a nagy cégek, mint az Intel, a Ford vagy a GM, kreatívan oldják meg az ellátási problémákat. A Fehér Ház ugyanis már korábban figyelmeztette a különböző szereplőket a háborús fenyegetésre, és hogy gondok léphetnek fel az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt. A félvezetőgyártók, amennyire lehetett, készletek felhalmozásával igyekeztek elébe menni a helyzetnek.

A másik fontos alapanyag a palládium, amelynek termelésében Dél-Afrika mellett Oroszország a másik fő szereplő, mintegy 33 százalékos részesedéssel. A ritkafém nemcsak a chipgyártásnak, de az autók katalizátorainak is az egyik fontos alapanyaga. A háború kitörésének hírére a palládium világpiaci ára azonal 7 százalékkal nőtt.

Forrás: www.cnbc.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény