FőoldalÜzletHatalmas ösztönzőkkel csábítaná magához India a csipgyártókat
2021. április 09., péntek ::

Hatalmas ösztönzőkkel csábítaná magához India a csipgyártókat

A Reuters hírei szerint az indiai kormány több milliárd dollárral ösztönözné a külföldi befektetőket új félvezető gyárak létesítésére.

chipindia low

Az indiai kormány egymilliárd dollárral támogatna minden olyan félvezetőipari vállalatot, amelyik vállalja, hogy új gyártóüzemet létesít az országban. A Narendra Modi miniszterelnök által 2014-ben indított "Make in India" program egyik eredményeként India mára Kína után a világ második legnagyobb mobileszközgyártójává fejlődött. Indiában a helyi képességek fejlesztésének külön jelentőséget ad az ország saját elektronikai és távközlési iparának támogatása, ezen belül is a Kínától való függőség minél látványosabb csökkentése.

Az újdelhi kormány most látja elérkezettnek az időt, hogy csipgyártókat is az országba vonzzon. A kormány számításai szerint egy-egy új gyártóüzem felállítása mindennel együtt 5-7 milliárd dollárjába kerül majd az államnak, és a szükséges jóváhagyásoktól számítva 2-3 év múlva kezdheti meg a termelést. A folyamatok felgyorsításának érdekében különböző koncessziókat ajánlanának fel az érintett csipgyártóknak, köztük kamatmentes kölcsönöket, vámkedvezményeket és hozzájárulásokat a szervezetek kutatás-fejlesztési kiadásaihoz.

A Reutersnek nyilatkozó egyik indiai kormányzati tisztviselő szerint a készpénzes támogatás mellett az állam az érdeklődő vállalatokat saját megrendeléseiről is biztosítja, sőt a piaci cégeket is támogatja majd az országban készült félvezetőipari termékek vásárlásában. A készpénzes ösztönzés pontos rendszerét még ezután dolgozzák ki, amihez a kormány konzultációra hívja az ágazati szereplőket.

Nem ez a legelső kísérlet a csipgyártók Indiába csábítására, eddig azonban nem igazán sikerült felkelteni az érdeklődésüket a gyenge infrastrukturális körülmények, a megbízhatatlan energiaellátás, a bürokrácia és a tervezési bizonytalanságok miatt. Az új program azonban a piaci elemzők szerint már sokkal több eredménnyel kecsegtet. Az indiai kormány december óta szándéknyilatkozatokat próbál összehozni egyrészt a külföldi gyártóktól az új létesítmények felállítására, másrészt a hazai nagyvállalatoktól és konzorciumoktól tengerentúli kapacitások felvásárlására. Ezek határidejét állítólag a nagy érdeklődésre való tekintettel január 31-éről március 31-ére változtatták, és a Reuters mások mellett egyesült arab emírségekbeli befektetők vagy nemzetközi autóipari csoportok jelentkezéséről is értesült. Sőt ezen túlmenően több indiai ipari konglomerátum (például a Tata Group) is érdeklődik az elektronikai és a high-tech gyártóipari tevékenységek iránt.

Korábban a témában: Elkészült Shakti, az első indiai processzor

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény