FőoldalÜzlet„Jövődíjat” kaptak a német csipgyártástechnológia továbbfejlesztői
2020. december 29., kedd ::

„Jövődíjat” kaptak a német csipgyártástechnológia továbbfejlesztői

A német Jövődíjakat 1997 óta osztják ki, és az elismerés mellé 250 ezer eurós jutalom is jár. A díjat az idén Frank-Walter Steinmeier államfő adta át.

A szakértőcsapat a világ legerősebb pulzáló ipari lézerberendezése előtt: Dr. Peter Kürz (ZEISS SMT), Dr. Michael Kösters (TRUMPF Lasersystems for Semiconductor Manufacturing) és Dr. Sergiy Yulin (Fraunhofer Institute) © Deutscher Zukunftspreis / Ansgar Pudenz

A 2020. évi német Jövődíjat három díjazott kapta meg: a ZEISS félvezetőket gyártó részlege, a lézerrendszereket gyártó TRUMPF, valamint a Fraunhofer Intézet optikai fejlesztésekkel foglalkozó jénai laboratóriuma. E cégek a jövő chipjeinek gyártását lehetővé technológiát fejlesztik tovább.

A modern chipgyártás során használt excimerlézeres eljárás lassan eléri a határait. Az eddiginél kisebb szerkezetméretek tíz nanométernél kisebb tartományon belül excimerlézerrel már nem előállíthatók. Ezekhez a struktúrákhoz még rövidebb hullámhosszú levilágításra van szükség – extrém ultraibolya sugárzás (EUV) tartományú sugárzásra. A ZEISS, a TRUMPF és a Fraunhofer Intézet ezen EUV-technológia fejlesztésében ért el áttörést, és ezzel megkönnyíti az eljárás ipari léptékű alkalmazását.

Az együttműködéshez a ZEISS az optikai rendszerrel, TRUMPF pedig a világ legerősebb, pulzáló ipari lézerberendezésével járult hozzá: ezek nélkül lehetetlen lenne a nano méretű tranzisztorok gyártása. Az EUV-technológia felhasználásával a következő két évtizedben a korábbiaknál jóval nagyobb teljesítményű mikrochipeket lehet gyártani, s az eljárás másik előnye, hogy a gyártás hatékonysága is jobb, mint a korábbi módszereké.

Forrás: zeiss.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény