FőoldalÜzletKína gigantikus adóantennát épített
2019. január 07., hétfő ::

Kína gigantikus adóantennát épített

A mérete ötször akkora, mint New York területe

A Wireless Electromagnetic Method (WEM) névre keresztelt, 13 évig tartó fejlesztés l 0,1 és 300 hertz közötti frekvenciákon kommunikál. A jelet még 3500 méterrel a föld alatt is érzékelni. Ezt olyan tengeralattjárók is képesek észlelni, amelyek sokkal mélyebben közlekednek. Ugyanakkor nemcsak tengeralattjárókkal lehet vele kommunikálni, hanem ásványok és olaj észlelésére is alkalmas, illetve szeizmikus érzékelőként a földrengéseket megelőző földmozgások vizsgálatát is lehetővé teszi.

Az antenna rendszer állítólag valahol Kína középső részén lett megépítve. A hírforrás szerint a berendezést egy ipari létesítménynek álcázott terület falai között húzták fel, de a konkrét helyszín olyannyira titkosított, hogy a kémműholdak sem látják. A kínai lap által megszólaltatott egyik kutató szerint – aki dolgozott a projekten, de az elhelyezkedését maga sem tudja – az antenna fontos hadászati célt szolgálna egy esetleges háború esetén. A kínai haditengerészet nagy hangsúlyt fektet az extrém alacsony frekvenciájú rádióhullámos technológia fejlesztésére.

Más országok is építettek már hasonló antennákat. Így például a nyolcvanas években a Szovjetunió is, az északi sarkkörnél. Később pedig Oroszország segédkezett hasonló kínai rendszerek építésében. Az Egyesült Államok az 1960-as években Project Sanguine néven tervezte ilyen eszköz építését, amely Wisconsin állam két ötödét elfoglalta volna, de végül a helyiek tiltakozása miatt nem lett belőle semmi. Ez egyebek között azért történt, mert az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) kétségei vannak, szerintük a kibocsátott, úgynevezett ELF-hullámok rákot okozhatnak.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény