FőoldalÜzletJövőre már nem lesz CEBIT!
2018. november 29., csütörtök ::

Jövőre már nem lesz CEBIT!

A Deutsche Messe AG (DMAG) bejelentette, racionalizálja esemény portfólióját. A CEBIT ipart is érintő témáit a HANNOVER MESSE kiállításba integrálja, míg a további CEBIT témák speciális eseményekké fejlődnek a vertikális iparágak döntéshozói számára. Az átrendeződés a CEBIT 2019-es csökkentett kiállítói kereslet okán született meg

A digitális gazdaságra jellemző technológiai fejlesztések eredményeképp az elmúlt években csökkent a kereslet a CEBIT-hez hasonló horizontális kiállításokra. A digitalizáció innovatív hatása különösen az ipari alkalmazás ágazataiban érezhető. Ennek eredményeként számos régi nagy CEBIT kiállító is átpártolt inkább az ipart megcélzó DMAG eseményekre, mint például a Hannover Messe-re.

A helyzet érdekessége, hogy a Hannover Messéből 33 évvel ezelőtt az akkori igényeknek megfelelően kiváltak azok a témák, amelyek az újonnan születő digitális technológiákkal voltak kapcsolatosak. Így jött létre 1985-ben a CEBIT. Ez az izgalmas technológiai vásár a dotcom robbanás idején több, mint 800.000 látogatót vonzott és így a világ vezető technológiai kiállításává vált. Az elmúlt néhány évben a látogatottság 200.000 főre csökkent. A 2018-as évben a szervezők egy teljes koncepció váltással gyökeresen átalakították a kiállítást. A digitális fesztiválként beharangozott és megtartott esemény a nyár eleji időpont és a szabadtéri aktivitások ellenére sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az 5 napos eseményre mindössze 120.000 látogató érkezett.

A 2019-es CEBIT-re az előzetes látogatói és kiállítói regisztrációk csökkenése eredményeként a Deutsche Messe AG lemondta az eseményt.

“Az elmúlt években számos, a német ipar képviselőivel folytatott egyeztetés ütközött a HANNOVER MESSE és a CEBIT közötti tematikus átfedés problémájába. Eljött hát az idő, hogy a gyártás, az energia és a logisztika szempontjából releváns CEBIT témákat integráljuk a HANNOVER MESSE-be.” - nyilatkozta Dr. Jochen Köckler, a Deutsche Messe AG vezérigazgatója. “Egyelőre azt még vizsgáljuk, hogy mely CEBIT témákat kell új eseményekké fejlesztenünk.”

November 27-én lemondott Oliver Frese, a DMAG igazgatóságának CEBIT-ért felelős tagja. Kérelmét a Felügyelő Bizottság 2018. december 31-ei hatállyal elfogadta. “Sajnálattal értesültünk Mr. Frese döntéséről. Nehéz elveszíteni egy ilyen tapasztalt kiállítási menedzsert és egyben igazgatósági tagot ennyi év közös munka után.” - mondta Bernd Althusmann alsó-szászországi miniszter és a Felügyelő Bizottság elnöke. “Az új CEBIT koncepcióval Frese a bátorságot, innovációt és az úttörő szellemet képviselte. Ennél is sajnálatosabb viszont, a CEBIT iránti kereslet folyamatos csökkenése. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a CEBIT-ötlete végül hatást gyakorolt az egész gazdaságra. Az általa képviselt témákat, úgy mint a digitalizációt és a mesterséges intelligenciát, mára már átfogó feladatnak tekintjük. - és ez szintén a CEBIT sikere.”

A Deutsche Messe nem vár közvetlen hatást az egyesítéstől, mivel a CEBIT az utóbbi években is alakította az rendezvények portfólióját, gazdasági hozzájárulása mellett. “További kiállításainknak és folyamatosan növekvő nemzetközi jelenlétünknek köszönhetően a Deutsche Messe továbbra is biztonságos, szilárd pozíciójú vállalat marad” - nyilatkozta Köckler.

A Deutsche Messe továbbra is a CEBIT márkával szerepel külföldi rendezvényein. 2019 márciusában debütál a CEBIT Russia, illetve a továbbiakban is lesz CEBIT Thailand és a CEBIT Australia is.

A németországi CEBIT elmaradása okán vélhetően mind a kiállítók, mind a látogatók is az elvártnál nagyobb érdeklődést mutatnak majd az ipar digitális megoldásait is bemutató Hannover Messe kiállítás iránt. Kiemelt figyelmet kap a Digital Factory és az IAMD szekció.

A DMAG-nak és így a CEBIT nemzetközi kiállításainak továbbá a Hannover Messe-nek is van hivatalos magyarországi képviselete, ahol várják az érdeklődők megkeresését és szívesen segítenek tájékozódni a kialakult helyzettel kapcsolatban és készséggel nyújtanak segítséget magyar nyelven a megrendezésre kerülő kiállításokról.

A Hannover Messe honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény