FőoldalÜzletHárom magyar az európai innováció élvonalában
2018. július 30., hétfő ::

Három magyar az európai innováció élvonalában

A zsenialitást méltató eseményén az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) bejelentette a 2018-as EIT-díj 41 jelöltjét, akik között három magyar is szerepel. A kiválóság Európa-szerte egyre növekszik, és a jelölt vállalkozók több mint 40%-a nő

A díjátadó ünnepségre Budapesten kerül sor október 4-én, az EIT éves innovációs fórumán, az INNOVEIT-en. A 41 jelölt Európa legígéretesebb vállalkozói és innovátorai. A jelöltek azért kapták a jelölést, mert mindannyian kihívásokra választ adó, úttörő termékekkel, projektekkel és szolgáltatásokkal ösztönzik az európai innovációt az éghajlatváltozás, az energia, a digitalizáció, az élelmiszer, az egészség vagy a nyersanyagok területein.

Az idei jelöltek Ausztriából (1), Belgiumból (3), Bulgáriából (1), Kanadából (1), Kínából (2), Kolumbiából (1), Dániából (1), Egyiptomból (2), Észtországból (1), Franciaországból (4), Németországból (2), Görögországból (2), Magyarországról (3), Izlandról (1), Olaszországból (5), Lettországból (1), Mexikóból (1), Hollandiából (1), Spanyolországból (3), Svédországból (2), Svájcból (1), az Egyesült Királyságból (1) és az Egyesült Államokból (1) származnak.

Navracsics Tibor, az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért, valamint az EIT-ért felelős európai biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Örömmel tölt el, hogy az EIT ilyen sikeres az innovátorok képzése terén és a fiatalokat segíti abban, hogy a legtöbbet kihozzák a bennük rejlő tehetségből, miközben szembeszállnak a társadalmunkat érintő jelentős kihívásokkal. A változást ösztönző, valamint az üzleti világot, a felsőoktatást és a kutatást összefogó EIT segít nekünk abban, hogy a Nyugat és Kelet, Észak és Dél közötti együttműködés még hatékonyabbá tétele érdekében hidakat építsünk. Ez valódi európai erőfeszítés. Büszke vagyok azokra a vállalkozókra, akik most világszinten versengenek, és segítenek nekünk abban, hogy rugalmas és nyitott Európát hozzunk létre a jövőben. Az EIT-díj az európai siker és a világszintű ambíció ünnepe.”

A 2018-as EIT-díjak jelöltjei az EIT-közösség által a globális kihívások leküzdésének ösztönzése keretében támogatott legsikeresebb diplomások, vállalkozók és innovátorok közül kerültek ki. A jelöltek négy kategóriában versenyeznek: az „EIT Change”, az „EIT Innovators” és az „EIT Venture”, valamint idén először az „EIT Woman” kategóriában. Az EIT Woman-díj Európa női vállalkozói és vezetői kiválóságának és képességeinek elismerése, amely tovább ösztönzi azt a pozitív trendet, hogy még több nő dolgozzon az innováció terén. A 41 jelölt közül most választják ki a négy díj győzteseit, akiket az EIT Budapesten, október 4-én tartott díjátadó ünnepségén jelentenek be.

Dirk Jan van den Berg, az EIT igazgatótanácsának elnöke hozzátette: „Az EIT igazi sikertörténetté nőtte ki magát, létrehozta Európa legnagyobb és leginkább összekapcsolt innovációs ökoszisztémáját, amelyben több mint 1000 vezető partner vesz részt, beleértve Európa számos, hatékonyan együttműködő legjobb vállalkozását, egyetemét és kutatóközpontját. Innovációs központjainkban úttörő ötletek születnek, amelyekből termékek és szolgáltatások lesznek. Ennek eredményeként több mint 1250 induló és növekvő vállalkozás kapott segítséget, amelyek több mint 890 millió euró külföldi befektetést szereztek, és több mint 6100 magasan képzett munkaerőt igénylő munkahelyet teremtettek. A díj ennek a virágzó hálózatnak az elismerése.”

Martin Kern, az EIT ideiglenes igazgatója így nyilatkozott: „Az EIT-díj Európa jövője felé nyit, mivel az EIT-közösség a legégetőbb kihívásainkra kínál megoldásokat. A jelöltjeink által bemutatott innovációk segíthetik Európát abban, hogy versenyképes, virágzó és sikeres legyen. A díj Európa legkiemelkedőbb tehetségeit mutatja be; az EIT-nél büszkék vagyunk arra, hogy ezeket a kivételes személyeket és nagyszerű csapatokat támogatjuk.”

Mi az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)?

Az EIT 2008-ban jött létre annak érdekében, hogy megerősítse Európa innovációs képességét. Az EIT az egyetlen olyan uniós kezdeményezés, amely egyedülálló módon teljes mértékben integrálja az üzleti életet, az oktatást és a kutatást. Az Intézet segíti a dinamikus páneurópai partnerségek kialakulását az egyetemek, a kutatóközpontok és a vállalatok között. Ezek az úgynevezett innovációs társulások, amelyek mind egy-egy átfogó kihívásra fókuszálnak.

Milyen kihívásokra fókuszálnak az EIT innovációs társulásai?

Az első hat innovációs társulás az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás, a fenntartható energiaforrások létrehozása és az ellátás növelése, a digitális átalakulás felgyorsítása, az egészséges és hosszabb élet támogatása, beleértve a fenntartható és egészségesebb élelmiszerek biztosítását, valamint a bolygónk nyersanyagainak hatékony, biztonságos és fenntartható kezelése érdekében dolgozik. A társulások a partnereikkel együtt számos innovációs és vállalkozói tevékenységet kínálnak. Ezek közé tartoznak a műszaki készségeket a vállalkozói készségekkel összekapcsoló tanfolyamok, valamint a vállalkozások létrehozását és felgyorsítását segítő szolgáltatások és az innováció által ösztönzött kutatási projektek. A városi mobilitással és gyártással foglalkozó innovációs társulás kialakítása folyamatban van.

Mit ért el az EIT-közösség?

Néhány példa az EIT-közösség eddig elért eredményeire és hatásaira:

  1. Mi vagyunk Európa legnagyobb innovációs közössége, Európa-szerte 40 innovációs központunk van, amelyeken keresztül több mint 1000 partnert fogunk össze. A partnerek több mint fele az üzleti életből érkezett, és vannak köztük nagy vállalatok, valamint jelentős – 25%-os – arányban kkv-k.
  2. A támogatásunkkal több mint 1250 induló és növekvő vállalkozás kapott segítséget, és 6100 magasan képzett munkaerőt igénylő munkahely jött létre.
  3. A kockázatitőke-befektetők több mint 890 millió eurót fektettek az EIT-közösség akcelerátorprogramjai által támogatott vállalatokba. Ezzel tanúbizonyságot tettek arról, hogy rendkívüli mértékben bíznak az EIT-közösség vállalkozási tevékenységeiben.
  4. 670 innovatív termék és szolgáltatás került piacra.

Több mint 1700 egyetemista végezte el az EIT-védjeggyel rendelkező, vállalkozói ismeretekre irányuló oktatási programokat.

Az EIT honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény