FőoldalÜzletMagyar tudós lett a Nobel-díjas Al Gore tudományos tanácsadótestületének tagja
2018. július 03., kedd ::

Magyar tudós lett a Nobel-díjas Al Gore tudományos tanácsadótestületének tagja

Az „Éghajlati Valóság” program öt év után ismét Európában tartotta képzését. Az USA egykori alelnöke, a Nobel-díjas Al Gore ebből az alkalomból Dr. Ürge-Vorsatz Dianát, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzorát is felkérte, hogy vegyen részt a képzési programjának tudományos tanácsadó testületében. Ürge-Vorsatz Diana a szintén Nobel-díjjal kitüntetett Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) egyik alelnöke és egyúttal a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke

Al Gore 2000-ben indította útjára az „Éghajlati Valóság” előadássorozatát melynek feldolgozásából készült a „Kellemetlen igazság” („An Inconvenient Truth”) című, Oscar-díjas dokumentumfilm. Ezen munkássága alapján 2007-ben az IPCC-vel megosztva nyerte el a Nobel-díjat. A Nobel-bizottság szerint a film jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az éghajlatváltozás kérdése nagy nyilvánosságot kapjon. A program következő eseménye Berlinben került megrendezésre június 26. és 28. között, ahol Ürge-Vorsatz Diana segít előkészíteni a tudományos hátteret és megválaszolni a tudományos kérdéseket.

A berlini programban Al Gore kiemelte a klímaváltozás hatásait Európára. Az ökológiai, környezeti, gazdasági, egészségi és életminőségi problémák mellett elemzései szerint a klímaváltozás hozzájárult a világban zajló politikai változásokhoz. A jelenlegi európai migrációs válság számos összetevője között a klímaváltozás is fontos paraméter. A korábban megjósolt klíma-migráció már elindult és ha nem teszünk a klímaváltozás ellen az további súlyos politikai és migrációs nyomást fejt majd ki Európára. A programban külön dedikált szekció foglalkozott a migráció kérdésével és a lehetséges megoldásokkal.

„Az IPCC kutatói megállapították, hogy az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki szintén részt vesz a ma kezdődő berlini rendezvényen. – “Kimutatták azt is, hogy az éghajlatvédelemre fordított kiadások sokszorosan megtérülnek. Ezt támasztják alá Ürge-Vorsatz Diana legújabb kutatási eredményei is, amely szerint a világ épületeinek korszerűsítése nemcsak jelentős mértékben hozzájárulhat az ambiciózus klímacélok eléréséhez, hanem nagy részük tisztán nyereséges is. Az ilyen beruházások a lakosság egészségi állapotát is javítják és fokozzák az energiabiztonságot” – tette hozzá.

Az „Éghajlati Valóság” programról

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény