FőoldalÜzletAkkumulátor töltés fényenergiával
2018. február 26., hétfő ::

Akkumulátor töltés fényenergiával

A Washingtoni Egyetem mérnökei azonban a világon elsőként előálltak egy lézeres energia átvitelű vezeték nélküli telefon töltő koncepcióval

A vezeték nélküli adatátvitel már sok tableten és okostelefonon alapfunkció, az eszközök feltöltéséhez klasszikus elektromágneses megoldásokat használnak. Ezzel szakítottak most a kutatók.

A hangzatos nevű „Proceedings of the Association for Computing Machinery on Interactive, Mobile, Wearable & Ubiquitous Technologies” folyóirat decemberi számában bemutatott eljárás lényege, hogy egy láthatatlan lézersugárral akár a szoba túlsó felében lévő telefonunkat is tölthetjük, állítólag legalább olyan gyorsan, mintha hagyományos USB kábelt használnánk.

A töltőn dolgozó mérnökcsoport egy vékony érzékelő egységet tervezett, amely a telefon hátára illeszthető; ez fogadja a lézersugarat és tölti a telefont. Shyam Gollakota, a cikk egyik szerzője elmondta, hogy a rendszer tervezésénél a biztonság volt az egyik fő szempont. Ezt olyan módszerekkel érték el, mint a lézer hőenergiáját elnyelő fémbetétes hőelvezetők, illetve az a fényvisszaverő mechanika, amely azonnal leállítja a lézert, ha valaki belesétál a sugárba.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény