FőoldalÜzletNemzeti Kvantumtechnológiai Program indul
2018. február 12., hétfő ::

Nemzeti Kvantumtechnológiai Program indul

Akadémiai, felsőoktatási és vállalati kutatóhelyek összefogásával valósul meg a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program. Négyéves működését az állam 3,5 milliárd forinttal támogatja

A Program eredményeinek köszönhetően olyan prototípusok születhetnek, amelyek a jövőben hozzásegítik a tudósokat a kvantumszámítógép megalkotásához.

Domokos Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutató professzora elmondta: a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program megvalósításáért a HunQuTech konzorcium felel, melynek ő a tudományos vezetője. A konzorciumot az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az MTA Energiakutató Központja, valamint az Ericsson Magyarország, a Nokia Bell Labs, a Bonn Hungary Electronics Kft. és a Femtonics alkotja. A vezető szerepet a Wigner Fizikai Kutatóközpont látja el – tette hozzá.

A konzorcium négyéves működése alatt a partnerek arra törekszenek, hogy Magyarországot becsatolják az európai kvantuminternet kiépülőben lévő hálózatába, megőrizzék és javítsák a kutatók versenyképességét a kvantumtechnológia területén, illetve hogy az ország a kvantumtechnológia területén rendelkezzen még több hozzáértő szakemberrel kutatói és mérnöki területén egyaránt. A konzorcium működése alatt olyan célok megvalósítására törekszenek, mint a két pont közti kvantumosan titkosított kvantumkommunikáció, valamint kvantumbitműveletek végrehajtása (a kvantumszámítás alapjai). A program első éve a felkészülésről szól, a szükséges laboratóriumok kialakításáról. A teszt kísérletek a második évben kezdődnek, a harmadik év pedig a szakemberek által megalkotott eszközpark alkalmazására szolgál. A fejlesztések gyakorlati megvalósítása a program záró szakaszában kap nagy szerepet.

Domokos Péter közölte: a kvantuminformatikában ma Ausztria a világelső, a kvantumtechnológia gyakorlati alkalmazásában, főként a hálózatépítésben Kína tölti be a vezető szerepet, a kvantumszámítógép építésében pedig az Egyesült Államok. Az Európai Unió 1 milliárd eurós, nagyszabású programot indított el, hogy a tudásbeli előnyét a technológiai transzferben érvényesíteni tudja.

A konzorciumi partnerek részéről elhangzott, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha Magyarország kimarad a kvantumtechnológia fejlesztéséből, és így nem ismeri a titkosított adatok továbbítására képes hálózatok kiépítését és működését, és ezáltal mindabban, amit a kvantumtechnológia érint, olyan országok számára válik kiszolgáltatottá, mint például Kína vagy bármely más ország, amely ezen a tudományterületen az élre tör.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény