FőoldalÜzletA Samsung letaszította trónjáról az Intelt
2018. február 06., kedd ::

A Samsung letaszította trónjáról az Intelt

Az Intelt megelőzve a Samsung lett tavaly a csippiac új királya – legalábbis a dél-koreai cég éves pénzügyi beszámolója szerint

A Bloomberg szerint Samsung negyedik negyedévi nyeresége 12,3 billió dél-koreai von (2,8 billió forint) volt, ami nagyjából egybevágott az elemzői várakozásokkal. A cég további erősödést vár csipfronton az új csúcsmobiljuknak, a február 25-én érkező Galaxy S9-nek köszönhetően.

A BBC arról is tudósított, hogy a cég az eredményei ismertetése mellett azt is bejelentette, hogy gyártani fognak egy kifejezetten a bitcoin és más kriptovaluták bányászásához igazított csipet. A bejelentés megértéséhez az a lényeg, hogy aki ilyen virtuális valutákhoz akar jutni, az egyik lehetősége, hogy bányászni kezdi őket, vagyis a számítógépe(i) processzorteljesítményét az adott kriptovaluta mögötti rendszer szolgálatába állítja, és bonyolult számításokat végeztet vele. Ehhez hatalmas számítási teljesítményre van szükség, nem csoda, hogy mára külön iparág épült a bányászatra.

A bányászathoz ma leginkább grafikus processzorokat lehet használni, ezért a bányászipar szinte teljesen fel is vásárolja ezeket a csiptípusokat. Így nem csoda, hogy a szintén grafikus processzorokat használó videojátékos közösség különösen gyűlöli ezt az egész kriptovalutásdit, hiszen nekik szinte már nem is marad megvásárolható csip a piacon.

Ha a Samsung a világ legnagyobb csipgyártójaként beszállna a kifejezetten erre a célra dedikált csipek előállításába (ahogy más gyártók is terveznek már ilyesmit), az segíthetne ezen a problémán is. A cég egyelőre nem árult el részleteket a megoldásáról, de dél-koreai sajtóértesülések alapján annyit lehet sejteni, hogy alkalmazás specifikus integrált áramköröket fognak használni. Ezek olyan speciális csipek, amelyeket egy-egy konkrét feladathoz igazítanak hozzá – ebben az esetben a kriptovaluta-bányászathoz.

Források:

Bloomberg

BBC

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény