FőoldalÜzletVirtuális laboratórium a SIMDAY Szimulációs Konferencián
2017. november 27., hétfő ::

Virtuális laboratórium a SIMDAY Szimulációs Konferencián

A több mint két évtizedes mérnöki szimulációs tapasztalattal rendelkező VARINEX Zrt. tizenharmadik alkalommal rendezte meg a SIMDAY Szimulációs Konferenciát. A szimuláció mára a számítógéppel segített mérnöki tevékenység kihagyhatatlan részévé vált, és az analízisrendszerek használatával, mintegy virtuális laboratóriumban, valós képet kaphatnak a gyártó cégek termékeik, berendezéseik fizikai jellemzőiről, működéséről

A szimulációs konferencián résztvevők tájékoztatást kaptak a szimulációs szoftverek újdonságairól, – így a tucatnyi technológiai díjat kapott új generációs MSC Apex integrált modellezőről, az MSC Nastran nemlineáris képességeiről, az új Cradle áramlástani szoftvercsaládról, valamint a Simufact Additív gyártási szimulációs szoftveréről – továbbá olyan professzionális szimulációs projektekbe tekinthettek bele, amelyek kiválóan reprezentálták a hazai szakértelmet a közlekedéstől, az alapanyagvizsgálaton át egészen az űrkutatásig.

Dr. Pammer Zoltán, a műszaki tudományok kandidátusa, a Magyar Mérnök Akadémia tagja, a mesterséges intelligencia fejlődésére kitérve, azokat a fizikai, kémiai elveket és kísérleti eredményeket is bemutatta, amelyek a jövőben új irányt, értelmezést adhatnak az ember szerepének a mérnöki alkotó tevékenységben. Előadása mérnöki szemléletű példák sorával segítette az MI és a mérnöki szoftverek fejlődési lehetőségének megértését.

Kiszámítható közlekedés

Járműipari referenciákon keresztül mutatták be a mérnöki szimulációs rendszereket magas szinten alkalmazó szakértők legújabb projektjeit. Matheser Bálint, a MÁV-START Zrt. járműkonstrukciós szakértője egy új fejlesztésű IC+ vasúti kocsi kocsiszekrény szilárdsági vizsgálatát és a terhelési próbák folyamatát ismertette. Dr. Kolonits Ferenc, a BME Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszék nyugalmazott professzora a kerékagy-tengely zsugorkötés hajlításánál fellépő dörzsrágódási kockázatra hívta fel a figyelmet, amely olyan ismétlődő mozgást végző felületeken áll elő, ahol a kopási termékek nem képesek eltávozni a felületek közül, mint pl. a MÁV Bzmot motorkocsijának károsodása esetén.

Irány az Űr!

A műholdak és műholdkomponensek elektronikai és gépészeti tervezésével, gyártásával foglakozó C3S Kft. előadásában egy magyar fejlesztésű műhold, a RadCube, valamint egy műholdba szánt részegység, egy exobolygó-kutató űrtávcső segédtápegységének mechanikai és hőtani szimulációján keresztül mutatta be Várhegyi Zsolt, légi-űripari kutatómérnök, hogy a tervező hogyan tud sikeresen megbirkózni a földitől jelentősen eltérő, nagyobb mechanikai igénybevétellel járó kihívásokkal. A Puli Space Technologies gépészmérnöki csapatát erősítő Döbrentei Sándor és Hévizi Dávid, olyan szimulációs eljárást dolgozott ki, amellyel ellenőrizhető, hogyan hat a Puli rover szilárdságára az Atlas-5 rakéta indítása során fellépő terhelés.

Kutatás, oktatás

Tatár Levente, az MTA Energiatudományi Központjának munkatársa, az ITER-ben (International Thermonuclear Experimental Reactorban) alkalmazandó bolométerek megtervezésére tért ki, és saját végeselemes számítási eredményeit is megosztotta. Az egyetemeken folyó magas szintű oktatásba is betekintést nyerhetett a hallgatóság Béres Gábor, a Neumann János Egyetem, GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Anyagtechnológia Tanszékének tanársegéde jóvoltából, aki a tanszéken folyó munkát a Simufact Forming hallgatói diplomamunkákon keresztül mutatta be.

Alapanyagok, technológiák

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. kutatási eredményeinek jelentős része ipari partnereknek készül, és nem nyilvános kutatás-fejlesztési jelentések formájában jelennek csak meg. Bézi Zoltán, az intézet kutató munkatársának előadásában most az alumíniumötvözetek alakítási szilárdságának, mikroszerkezetének kísérleti és elméleti meghatározásába engedett betekintést.

Napjainkban egyre szélesebb körben alkalmazzák a polimereket és kompozitjaikat. Ezekből az anyagokból készülő alkatrészek egyre gyakrabban teherviselő elemként is funkcionálnak, így tervezésük során szimulációjuk is elengedhetetlenné vált. Nagy Levente, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-nél a polimerek végeselemes szimulációs technológiájának fejlesztését ismertette.

Azt, hogy a hétköznapi életre is hatással lehet a mérnöki analízis, Pálfi Tamás, a VEIKI Energia+ Kft. projektvezetője és programtervező matematikusa a síelési technika egyszerű dinamikai modelljével szemléltette, bemutatva azt, hogy a síelés hagyományos fizikai leírásában milyen alapvető változtatások kellenek ahhoz, hogy megfeleljen a kor követelményeinek.

Az évente egyszeri alkalommal megrendezésre kerülő SIMDAY Szimulációs Konferencián olyan magas színvonalú előadásokat tekinthetett meg a szűk szakmai közösség, amelyre, más fórumokon nem igazán nyílik lehetőség. A VARINEX Zrt. a szoftvereszközök rohamos fejlődésével összhangban egyre nagyobb hangsúlyt fektet erre a területre, és megoldásokat nyújt mikro- és kisvállalkozások számára éppúgy, mint a komplex szimulációs rendszereket igénylő közép- és nagyvállalatok számára.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény