FőoldalÜzletHurkot kötöttek egy kristályra
2017. szeptember 12., kedd ::

Hurkot kötöttek egy kristályra

Szenzorokban és más elektronikus eszközökben lehetne felhasználni a rugalmas kristályokból készített hibrid anyagokat

A Gizmodo híradása szerint a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói réz II-acetilacetonátból növesztettek horgászdamil vastagságú kristályokat. A struktúra elég hajlékony volt ahhoz, hogy hurkot formáljanak rajta, és ezzel bebizonyították, hogy akár a legmerevebbnek és legtörékenyebbnek ismert anyagok is hajlíthatók. A kísérletekből kiderült, hogy a kristályok újra és újra hajlíthatók, és ezután újra felveszik az eredeti alakjukat, mint ha mi sem történt volna. Törésnek vagy repedésnek a legkisebb jelét sem mutatják, ezt Jack Clegg és John McMurtrie, a tanulmány vezető szerzői röntgennel ellenőrizték.

Feszítés közben a kristályban lévő molekulák visszafordítható módon elforognak és átrendeződnek, hogy megmaradjon a kristálystruktúra integritása, miközben rugalmasan engedelmeskednek a rájuk ható erőknek – mondták a professzorok.

Repülőgépek és űrhajók alkatrészeiben, mozgás- és nyomásérzékelő szenzorokban és elektronikus eszközökben lehetne felhasználni a rugalmas kristályokból készített hibrid anyagokat. A hajlított kristályoknak az optikai és mágneses tulajdonságai is megváltoznak, ám ezt is még módszeresen meg kell vizsgálni, hogy újabb felhasználási lehetőségekre fény derüljön. A kutatók a vizsgálatokhoz kifejlesztett módszerükkel még többféle kristályon el akarják végezni a kísérleteket.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény