FőoldalÜzletA Siemens Healthineers alkalmazottja kapta 2017 európai feltalálói díját
2017. július 19., szerda ::

A Siemens Healthineers alkalmazottja kapta 2017 európai feltalálói díját

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) Jan van den Boogaart (57) holland termékmenedzsernek, a Siemens Healthineers munkatársának, valamint a kutatásban résztvevő osztrák kollégájának, Oliver Hayden professzornak (45) ítélte oda a 2017. évi európai feltalálói díjat azért az általuk közösen kifejlesztett módszerért, amivel automatikus módon megállapítható a maláriával való fertőzöttség. Szabadalmaztatott eljárásuknak köszönhetően a jövőben a teljes vérképelemzés (CBC) részeként végezhetők malária tesztek az Advia 2120i hematológiai rendszer használatával

"Az eljárás azzal indul, hogy elemezzük a már rendelkezésre álló adatmennyiséget" - mondta van den Boogaart. "Határozottan úgy vélem, hogy ezt a lehetőséget teljes mértékben kihasználva több mindent határozhatunk meg hematológiai eszközökkel, mint azt valaha is képzelhettük". A maláriás fertőzés nyomokat hagy a vérben. Ezeknek a nyomoknak az észleléséhez specifikus paramétereket mérnek a teljes vérképelemzés részeként. Van den Boogaart a nem fertőzött vérmintákat összehasonlította Dél-Afrikából származó, maláriával fertőzött vérmintákkal. A kutató az adatokat egy nagyméretű Excel fájlban állította össze, és kilistázta az Advia 2120i hematológiai rendszerből nyert mérési adatokat is. Ezután Hayden professzorral közösen, aki tíz évig szintén a Siemens Healthineers-nek dolgozott, meg tudta határozni a paraméterek olyan kombinációját, amely alapján eldönthető, maláriás-e a beteg. Ezek alapján fejlesztették ki az Advia 2120i hematológiai rendszer esetén alkalmazható eljárást.

Az egészségügyi termékeknél szokásos módon a fejlesztési fázist minden részletre kiterjedő klinikai vizsgálatok követik. Még ez sem jelenti azonban a kutatási folyamat végét. "Jelenleg további mintákat gyűjtünk annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, elvben alkalmazható-e ez a módszer más kórokozók esetén" - tette hozzá van den Boogaart. A malária automatizált felismerése betekintést kínál az esetleges további lehetőségekbe. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a feltalálói díj és a közönségdíj odaítélésével ismeri el azoknak az elkötelezett tudósoknak a teljesítményét, akik új ötleteik és odaadó munkájuk révén a műszaki haladás előmozdítói. Dr. Torsten Niederdränk, a Siemens Healthineers Technológiai Központjának a vezetője is tudja, mennyire fontos az effajta elismerés: "Az ilyen találmányokhoz igen sok kreativitásra és szenvedélyre, valamint természetesen rengeteg munkára van szükség. Innovációink motorjai azok az elkötelezett munkatársak, akik szokásos tevékenységeik mellett a kutatással is elhivatott módon foglalkoznak".

A Siemens Healthineers 120 évnyi innovációs múltra tekint vissza. Mintegy 7.660 alkalmazott, az egész vállalat személyi állományának 17 százaléka dolgozik a kutatás és fejlesztés (K+F) területén. Az egészségügyi technológia élenjáró cégeként a Siemens Healthineers folyamatosan megújítja termékportfólióját. Az utolsó költségvetési évben a vállalat egymilliárd eurót ruházott be kutatásba és fejlesztésbe és 1.600 új találmányt jelentettek be. Globálisan a cég több mint 12.500 elfogadott szabadalommal rendelkezik. Annak érdekében, hogy segítse ügyfelei sikeres szereplését a mai dinamikus egészségügyi piacon, a Siemens Healthineers olyan új üzleti modellek kidolgozását támogatja, amelyek világszerte maximális lehetőségeket kínálnak az egészségügyi szolgáltatók számára és minimálisra csökkentik a kockázatot.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény