FőoldalÜzletNorvégiában leállítják az FM műsorszóró rádióhálózatot
2017. január 16., hétfő ::

Norvégiában leállítják az FM műsorszóró rádióhálózatot

Norvégia lehet az első ország, ahol leállítják az FM rádióhálózatot és teljesen digitálisra állnak át

A Digitalradio Norge vezetője, Ole Jorgen Trovmark szerint az átállás legfőbb oka, hogy jobb és minőségibb rádióadást szeretnének adni a felhasználóknak. Digitálisan nem csak sokkal jobb a minőségen, de sokkal több csatornát lehet fenntartani az FM-hálózat költségeinek egynyolcadáért. Ezen kívül a hallgatók számos előnnyel találkozhatnak. Így például visszahallgathatják azokat az adásokat, amelyeket élőben nem tudtak meghallgatni. Vészhelyzetben pedig könnyebb közzétenni a hatóságok üzeneteit.

Az átállást már évek óta készítik elő. A két technológia 1995 óta működik egymással párhuzamosan az országban. Ma már 22 országosan fogható digitális adás van, és további 20 helyi. Ezzel szemben a hagyományos FM-hálózaton csak öt országosnak van/volt hely.

Az átállás az északi országrészben kezdődött múlt szerdán 11:11 perckor helyi idő szerint. Fokozatosan vonnak majd be újabb és újabb régiókat, év végére pedig az egész országban átállnak. Ezzel persze a régi, hagyományos rádiók milliói vállnak feleslegessé, nem is beszélve az autórádiókról. A norvégok háromnegyedének van már olyan készüléke, ami digitális rádiókat tud fogni, de az autóknak csak a harmadát szerelték fel ilyen készülékkel. Ez utóbbi autónként 1000-2000 koronába kerül (ez nagyjából 34 ezer és 68 ezer forint közötti összeg). A norvégok nem is lelkesednek túlzottan az ötletért. Decemberben a Dagbladet közzétett egy felmérést, amelyben a megkérdezettek 66 százaléka ellenezte az FM-hálózat teljes leállítását, csak 17 százalék támogatta azt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény