FőoldalÜzletA robotok miatt több lesz a munkahely?
2016. augusztus 04., csütörtök ::

A robotok miatt több lesz a munkahely?

Az Utrechti Egyetem szakemberei szerint a robotok nemhogy elveszik az állásunkat, hanem éppen több munkahelyet teremtenek

A számítások azt mutatják, hogy a robotok nem veszik el munkákat hosszú távon sem.

Az automatizálásnak köszönhetően a cégek csökkenteni tudják az előállítási költségeket és ezzel a termékek árait is, így pedig többet tudunk megvenni belőlük, állítják az Utrechti Egyetem és a német ZEW gazdaságkutató intézet szakemberei. A Bloomberg által is idézett elemzésükben arra jutottak, hogy bár a robotok elvették néhány ember munkáját 1990 és 2000 között, a fogyasztói cikkek iránti megnövekedett kereslet miatt a gazdaság más területein gyorsabban nőtt a munkaerő iránti kereslet.

Terry Gregory, a tanulmány egyik szerzője így vélekedik: „Tegyük fel, hogy van egy céged, ami gyárt valamit, de közben foglalkoztat dolgozókat a menedzsmentben, az értékesítés és a marketing területén. A monoton, gyártósori munkákat elkezdik robotok végezni, és ezzel nő a teljesítmény, aminek köszönhetően csökkentheted az árakat. Ha több terméket tudsz eladni, több munkaerőre van szükséged a másik oldalon, főleg a kreatívabb feladatok elvégzéséhez.”

Bár a kutatók szerint durván 9,6 millió embert rúgtak ki a technikai fejlődés miatt, 8,7 milliót rögtön fel is vettek ezekhez a cégekhez a termékek iránti kereslet növekedése miatt. Amint az emberek olcsóbban tudtak vásárolni, a növekedés ún. „kettőző hatással” járt, amivel a munkaerő iránti kereslet még tovább nőtt a gazdaságban.

A legnagyvonalúbb becslés szerint – ami szerint a cégek minden bevételt helyben költöttek el – a foglalkoztatottság további 11,6 millió fővel nőtt. A legszerényebb becslés pedig 1,9 millió dolgozóval számol, ez akkor lenne igaz, hogyha a cégek semmit nem hagytak volna az EU-ban a dolgozók bérén kívül. A lényeg, hogy mindkettő számítás szerint felülmúlta a kirúgottak számát az új munkahelyek száma.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény