FőoldalÜzletTámogatás a Boschtól a katasztrófavédelemnek
2016. június 28., kedd ::

Támogatás a Boschtól a katasztrófavédelemnek

A Bosch és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2015-ben kezdte meg annak az együttműködésnek a kidolgozását, melynek keretében mostantól egy eddig csak kizárólag a Bosch autószervizekben használt adatbázis szoftver segíti a katasztrófavédelem irányítási központjainak munkáját

Egy közúti balesetnél a sérültek kimentése során kulcsfontosságú az adott jármű technikai paramétereinek ismerete, az akkumulátor helyének pontos beazonosítása és a jármű áramtalanítása. Ez az első lépés a mentési munkálatok megkezdésekor, elkerülve ezzel az áramütés veszélyét. Az új felhasználási területre lépett szoftver egy baleset során így akár életet is menthet. A Bosch az elmúlt hónapokban országosan 600 tűzoltónak oktatatta ingyenesen a program kezelését.

A katasztrófavédelemnek átadott, eddig csak javításra, diagnosztikára használt ESI[tronic] 2.0 szoftverhez hasonló összetett adatbázissal egyetlen autógyártó sem rendelkezik. A szoftver tartalmazza az utakon futó autók, tehergépjárművek több mint 95 százalékának pontos műszaki információit. Az adatok új modellek esetében már a gépkocsik piaci bevezetése után legfeljebb 6 hónappal rendelkezésre állnak. A baleseti mentés során a tűzoltóknak az akkumulátor pontos helye a legfontosabb információ a jármű áramtalanítása miatt. Nehezíti a mentést, hogy az akkumulátor az újabb autókban sok helyen lehet, nem csak a motorháztető alatt, és előfordulhat az is, hogy több akkumulátor is van egy autóban. Ezért fontosak a Bosch adatbázis szoftverének naprakész, másodpercek alatt kereshető információi, mert az összetört autóban lévő sérültek ellátása addig nem kezdődhet meg, amíg az áramtalanítás meg nem történt.

A Bosch meghatározó szerepet játszik a közlekedés biztonságát szolgáló fejlesztésekben

Számos intézkedést vezettek be az elmúlt néhány év során a fejlett piacokon, amelyekkel jelentősen csökkenthető a közúti balesetek halálos áldozatainak száma. A Bosch meghatározó szerepet játszott ebben a fejlődésben: a számtalan közlekedésbiztonsági fejlesztés egyik példája a ma már minden autóban megtalálható ABS, amelyet elsőként a Bosch mutatott be 1978-ban.

„A Boscht autóipari tapasztalata, valamint a forgalomban lévő gépjármű állományt lefedő, kiterjedt tudásbázisa alkalmassá teszi arra, hogy segítséget nyújtson a katasztrófavédelem szerveinek abban, hogy a balesetek, katasztrófák mentési munkálatait a lehető leggyorsabban meg lehessen kezdeni. Ehhez hatékony segítséget nyújt a Bosch szoftvere, amely lefedi a jelenleg az utakon futó járművek csaknem teljes spektrumának műszaki paramétereit, tartalmazza egyebek mellett a kármentés során kiemelten fontos akkumulátor és a légzsák vezérlőegységek beazonosításához szükséges adatokat” – emelte ki Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

„A tűzoltók tavaly közel 60 ezer káresethez vonultak, ezeknek több mint a fele műszaki mentés volt. Nincs két egyforma baleset, ezért fontos a lehető legmagasabb szintű felkészültséget elérni a beavatkozó állománynak, valamint biztosítani kell a beavatkozás hatékonyságát növelő korszerű eszközöket és rendszereket is.” – hangsúlyozta Dr. Tollár Tibor a katasztrófavédelem főigazgatója. Elmondta azt is, hogy évente átlagosan hatezer közúti baleset történik Magyarországon, amelyeknél jelentősen meggyorsíthatja a beavatkozást, és ezzel az életmentést a gépjárművek műszaki paramétereinek pontos ismerete.

A Bosch honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény