FőoldalÜzletIpar 4.0 – Sikertörténet a HUNGEXPO-n
2016. június 02., csütörtök ::

Ipar 4.0 – Sikertörténet a HUNGEXPO-n

Több mint tízezer szakember kereste fel az IPAR NAPJAI kiállítást május 24-27. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Az idei évre a kiállítók száma 10%-kal, míg a kiállítás területe 5%-kal nőtt az előző rendezvényhez képest

Az IPAR NAPJAI a legátfogóbb ipari szakkiállítás, amely szinte összes ágazatot felvonultatva adott képet a különböző iparági trendekről, fejlesztésekről és eredményekről. A kiállításon az elektronika, az automatizálás, a robotika, a gépgyártás, a beszállítóipar és a logisztika területének legjelentősebb képviselői vettek részt. Úgynevezett kollektív bemutatókat szervezett a Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Anyagvizsgálók Egyesülete, az Elektromosipari Magánvállalkozók Országos Szövetsége és a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara.

Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója a kiállítás keddi megnyitóján örömmel emelte ki, hogy Magyarország legnagyobb ipari seregszemléjén idén 12 ország több mint 280 kiállítója jelent meg, hogy bemutassa gépeit, technológiai újításait, rendszereit.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára ugyancsak a megnyitón úgy fogalmazott: örömteli, hogy Magyarországon egyre több az olyan cég, ahol kutatással, fejlesztéssel és innovációval foglalkoznak a gyártás mellett. Az államtitkár ismertette az ország iparosítási programját, az Irinyi-tervet, azon belül is az Ipar 4.0 programot, amely a termelő cégek arányának növekedésére, az innovációra épülő gazdaságra, a tudásra, az új technológiákra támaszkodik. Az Irinyi-terv célja, hogy megteremtse a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének hajtóerejét. Lepsényi István elmondta, az Irinyi Terv megvalósításával az ipar hozzájárulását a GDP-hez 24 százalékról 30 százalékra kívánják növelni 2020-ra.

A terveknek kivitelezésének első lépéseiként a rendezvény 4 napja alatt nem egy esetben több 100 ezer eurós megállapodások köttettek.

Az IPAR NAPJAI kiállítói összetételét tekintve jelentősen erősödött a robotika iparági jelenléte, hiszen nem csak a rendszeresen megjelenő piacvezető robotgyártó cégek mutatták be legújabb világszínvonalú fejlesztéseiket, hanem először a kiállítás történetében látható volt egy Kawasaki robot is.

De nem csak a robotika uralta a pavilont, az idei évben erősödés volt tapasztalható az ipari logisztika (LOGEXPO) tematikában is, mind kiállítói, mind látogatói oldalról.

A kiállításon a részvevők magas szakmai színvonalú programokon, konferenciákon cserélhették ki tapasztalataikat. Összesen 18 konferencia és előadás 17 szakmai szervezet közreműködésével várta az érdeklődőket, elmondhatjuk, hogy közel 1500 látogató vett részt rajtuk.

Ezek között a programok között is kiemelkedő volt a Fraunhofer-SZTAKI projektközpont az ipar 4.0 tematikára épülő előadás- és workshop sorozata, valamint a Német – Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Egyesülete által szervezett Beszállítói Fórum, melyen 113 cég közel 150 képviselője bonyolította le tárgyalásait, kötötte meg üzleteit.

Nagy népszerűségnek örvendett a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elektrotechnikai és épületvillamossági szakmai továbbképzése, melyre több mint 180 szakember volt kíváncsi.

A megnyitón adták át az IPAR NAPJAI NAGYDÍJ-akat és egyéb kitüntetéseket. Dr. Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) és egyben a szakmai zsűri elnöke elmondta: azon cégek nyújtottak be pályázatokat a díjra, akik valamilyen újdonsággal, innovációs tartalommal rendelkező terméket, szolgáltatást, eljárást, technológiát tudnak kínálni szakmájukban. A szakmai zsűri az alábbi termékeket és innovációkat díjazta 2016-ban:

  • IVM Zrt. – a SaveRent ipari eszközkölcsönző automata
  • ABB Mérnöki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – YuMI-ABB IRB 14000 kollaboratív robot
  • Pekárik Szerszámgép Kereskedelmi Kft. – Ermaksan – Fibermak Momentum Gen-3 lézervágó gép
  • Laxun Kft. – Eckert Opal Waterjet Combo vízvágó-plazmavágó kombigép

Különdíjat kapott az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH, elismerő oklevelet vehetett át a Pekárik Szerszámgép Kereskedelmi Kft. és a Werth Magyarország Kft. képviselői.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény