FőoldalÜzletBezárja az optikai meghajtókat készítő leányvállalatát a Toshiba-Samsung
2016. június 01., szerda ::

Bezárja az optikai meghajtókat készítő leányvállalatát a Toshiba-Samsung

A Toshiba Samsung Storage Technology (TSST) még idén leszállíthatja az utolsó optikai meghajtókat, jövőre már csak két gyártó kínálhat ODD-ket

A KitGuru híre szerint a Toshiba-Samsung vegyesvállalata, a TSST befejezi a PC-s optikai meghajtók gyártását. A TSST még 2004-ben jött létre, a vegyesvállalat így próbált harcba szállni az erősödő, elsősorban tajvani konkurenciával. Az alapító szerződés értelmében 51 százalékos részesedés jutott a Toshibának, a maradék 49 százalékot pedig a Samsung kapta, a meghajtók pedig utóbbi vállalat márkaneve alatt kerültek piacra. Ezzel két tagúra szűkülhet az optikai meghajtókat gyártó vállalatok sora: 2017-től a Hitachi-LG Data Storage (HLDS) mellett már csak a tajvani Lite-On fog ODD-ket kínálni.

A TSST április közepén fejezte be a gyártást, az utolsó szállítmányok pedig még az év vége előtt kifutnak. Ez elsősorban külső, USB csatolós Blu-Ray és DVD meghajtókat takar, de a vegyesvállalat számos OEM partnernek is szállít ODD-ket, legyen szó asztali PC-kről vagy notebookokról. Az Asus például TSST meghajtókat matricáz(ott) át, majd értékesít saját márkaneve alatt.

A Lite-On értékesítési igazgatója megerősítette a konkurens kivonulásáról szóló értesülést, illetve hozzátette, hogy a tajvani vállalat egyelőre nem tervezi a kiszállást, helyette inkább az 50 százalék körüli piaci részesedés megszerzését tűzte ki célul.

Az elmúlt években egyre mostohább szerep jutott az optikai adattárolásnak. Az adatcseréhez használt, különféle flash-alapú USB-s tárolók kapacitása és sebessége ugrásszerűen megnőtt, ráadásul ezzel párhuzamosan a meghajtók ára komolyan mérséklődött, mely fejlődést az optikai lemezek már nem tudták lekövetni. Ezzel párhuzamosan a különféle digitális tartalmak szinte kivétel nélkül az internetre költöztek, ma már az alkalmazások mellett az operációs rendszerek, játékok vagy filmek is letölthetők, streamelhetők. A gyártókat az is hátrányosan érintette, hogy a vékonyabb notebookból (pl. Ultrabook) kimaradt az ODD, táblagépekbe pedig sosem került optikai meghajtó.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény