FőoldalÜzletA XIX. Tavaszi Szél Konferencia sikerrel zárult
2016. április 22., péntek ::

A XIX. Tavaszi Szél Konferencia sikerrel zárult

2016-ban immáron 19. alkalommal került megrendezésre a Tavaszi Szél Konferencia, amelynek idén az Óbudai Egyetem adott otthont. Hosszú idő után újra Budapesten kerülhetett sor a fiatal kutatók ilyen szintű pártfogására, amelyet az egyetemi vezetés maximálisan támogatott. A rangos esemény fővédnöke Prof. Dr. Pálinkás József, az NKFIH elnöke volt. A rendezvényre elfogadta a meghívást többek között: Dr. Maruzsa Zoltán miniszteri biztos és az Oktatási Hivatal elnöke, Prof. Dr. Csernoch László ODT elnök, Prof. Dr. Szendrő Péter OTDT elnök, valamint Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettes

A Tavaszi Szél Konferencia a tudományos utánpótlás, a doktorandusz társadalom legfontosabb országos szintű éves rendezvénye. A Doktoranduszok Országos Szövetsége által életre hívott konferencia az elmúlt évek során mind nagyobbá és teljesebbé vált. Ebben az évben már több mint 500 jelentkező részvételével közel 470 tudományos előadást tartottak meg a találkozó idején, amely a teljes magyar tudományos spektrumot átfogja.

Az Óbudai Egyetem komoly hagyományokkal rendelkezik, és kiemelten fontosnak tartja, hogy a doktoranduszok tradícióit felkarolja, támogassa. Az egyetem és a DOSZ elkötelezett abban, hogy a jövő oktatóinak, professzorainak utánpótlását biztosító doktoranduszok számára olyan közösséget, tudományos közeget teremtsen e konferencia alkalmával is, amely elősegíti a tudományos szocializációt. Kiemelt célként tűzték ki, hogy a Tavaszi Szél a doktoranduszok tudományos életpályájának fontos és meghatározó pontjává váljon.

A rendezvényt megelőzte egy sajtótájékoztató, amelyen Prof. Dr. Rajnai Zoltán, az egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánja köszöntötte elsőként a megjelenteket. Majd Dr. Maruzsa Zoltán miniszteri biztos méltatta a konferenciát és örömét fejezte ki, hogy egyre több a tudomány irányába nyitott fiatal. Elmondta, a kormány átalakítja a doktoranduszképzést: megemelik az ösztöndíjakat, amellett plusztámogatást juttatnak a diplomavédéshez, melynek összege 400.000 forint lesz. Így kívánják a képzést megerősíteni, illetve vonzóvá tenni.

Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese hangsúlyozta, az első perctől támogatta a konferencia Óbudai Egyetemen való megtartását, amely az egész magyar felsőoktatás javát szolgálja, az egyetemet pedig még szélesebb körben ismerté teszi.

Keresztes Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke elmondta, a DOSZ-nak alapvetően két feladata van: az érdekvédelem és a tudományszervezés. A konferencia iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés, az OTDK győztesek is sikeresen pályáztak, akik potenciális utánpótlását jelenthetik a doktoranduszképzésnek. Majd köszönetét fejezte ki az Óbudai Egyetemnek, amiért befogadta a rendezvényt.

A sajtótájékoztató után került sor a konferencia megnyitására, ahol az esemény fővédnöke Dr. Pálinkás József üdvözlő beszédében a rendezvény életútját méltatta. A doktoranduszokat a magyar tudományos életben, elsősorban a kutatásban való aktív részvételre buzdította. Dr. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, a hazai doktorandusz rendszer, szervezettsége folytán a Közép-Kelet-Európai régióban élen jár. Dr. Réger Mihály a kreativitás fontosságára, a megfelelő tudományos téma kiválasztására hívta fel a figyelmet. Dr. Csernoch László a járatlan utakra feltérképezésére, a meggyökeresedett nézeteken való felülemelkedésre buzdította a megjelent doktoranduszokat. Dr. Szendrő Péter arra hívta fel a fiatalok figyelmét, a tudományosság és az ambíció lebontja a határokat. Keresztes Gábor a legjobbak seregszemléjeként aposztrofálta a rendezvényt. A szövetség jövőbeni céljait említve elmondta, terveik között szerepel, hogy a doktori képzés ideje számítson bele a nyugdíj-kiszámításba, valamint a díjazás bevezetése a témavezetők részére.

A nagyszabású kétnapos rendezvény formális és tudományos része az Óbudai Egyetem Tavaszmező utcai kampuszában, 3 épület 25 helyszínén zajlott. A konferencián a legkülönbözőbb tudományterületekről érkező doktoranduszok, és ebben az évben először a meghívott OTDK nyertes hallgatók 21 szekcióban, összesen 48 alszekcióban magyarul vagy angolul mutatták be elért kutatási eredményeiket. Több mint 600 jelentkező részvételével közel 470 tudományos előadást tartottak.

Nemcsak Magyarországról érkeztek előadók, hiszen minden olyan határon túli magyar vagy más nemzetiségű doktorandusz hallgató, aki magyarul tanul, részt vehetett a programon, így lehetett a Tavaszi Szél egy határokon átívelő rendezvény.
Az előadóknak módja nyílt a bemutatott munkájukkal kapcsolatos tanulmányaik publikálására, a szokásoknak megfelelően ezek a munkák online konferenciakötetben jelentek meg.

A rendezvény záróünnepségen került sor az egyes szekciók legjobb előadóinak díjazása, melyen Dr. Pupos Tibor, az Agrártudományi Szekció vezetője, Dr. Bacsó Zsolt, az Orvos- és egészségtudományi Szekció vezetője, valamint Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Had- és rendészettudományi Szekció vezetője értékelte az előadássorozatot. Záróbeszédet mondott Prof. Dr. Réger Mihály és Dr. Kőmíves Péter, a DOSZ alelnöke. Mindketten egyaránt sikeresnek ítélték a konferenciát, külön kiemelve a jó szervezést és a színes különprogramokat.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény