FőoldalÜzletDuális rendszerű MSc mérnökképzés indulhat a BME-n
2016. április 11., hétfő ::

Duális rendszerű MSc mérnökképzés indulhat a BME-n

Magyarországon elsőként tervez mesterszintű, duális rendszerű műszaki képzést indítani a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Az egyetem és a vállalat ezzel egy időben tovább bővíti együttműködését a kutatás-fejlesztés területén, a Siemens pedig idén is számos formában támogatja a hallgatók szakmai előmenetelét

Támogatási szerződést írt alá a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, melynek értelmében tovább mélyítik 18 éve tartó együttműködésüket. Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója és Józsa János rektor külön nyilatkozatban erősítette meg, hogy az intézmény duális rendszerű, műszaki mesterképzés indítását tervezi a Siemensszel közösen, melynek keretében a hallgatók az erőművi folyamatirányítás, valamint a villamos- és irányítástechnikai üzembe helyezés területeit ismerhetik meg. Az országban elsőként indulhat ilyen jellegű képzés, amely a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSc szakára épül majd.

„A BME képzéséből kikerülő fiatalok kiváló elméleti alapokkal rendelkeznek. Abban az esetben ugyanakkor, ha például egy erőmű tervezési, fejlesztési, vagy karbantartási munkálatait kell majd végezniük, hasznos lesz számukra, hogy nálunk gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek az erőművi környezetet bemutató szimulátorainkban, sőt, akár valós projektekben is” – mondta el Papp Dávid, a Siemens Zrt. erőműinstallációs részlegének vezetője.

A duális mesterképzés 2017 februárjában indul, és már idén szeptembertől lehet jelentkezni rá. A fiatalok a kétéves elméleti oktatás mellett 22 hetet töltenek el a Siemensnél, melynek során iparági ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal egészíthetik ki tudásukat. A hallgatóknak a vállalat ösztöndíjat is biztosít.

„Az új képzési forma kereteinek kidolgozása jelenleg is zajlik, a terveink szerint 2017 februárjában már hivatalosan is felvehető lesz a hallgatók számára. Ezzel az egyetem hallgatói egy új, egyedi villamosmérnöki szakterületet ismerhetnek meg, egyben a munkaerőpiac számára igen fontos tudást szerezhetnek” – mondta el Józsa János, a BME rektora.

A Siemens az idei együttműködés keretein belül az új specializáció indítása mellett hallgatói TDK és diplomadolgozatokat ismer el, anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáját, és külföldi részképzést is támogat. A vállalat ezen kívül szakmai gyakorlatok szervezését és lebonyolítását segíti, valamint a duális szakképzést szolgáló Siemens Képzési Központ kapacitásait is elérhetővé teszi a BME hallgatói számára. A BME oktatói és diákjai a szerződés értelmében piaci megrendelések kutatás-fejlesztési munkálataiba is bekapcsolódhatnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Siemens között 1999 óta tart az együttműködés.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény