FőoldalÜzletAutonóm gépjármű fejlesztői képzést indít a BME és az ELTE
2016. február 04., csütörtök ::

Autonóm gépjármű fejlesztői képzést indít a BME és az ELTE

Ezzel megindulhat az önjáró autókat fejlesztése Magyarországon is

Az intelligens közlekedési eszközök fejlesztése nem új keletű kezdeményezés. A járművezetőt támogató rendszerek (driver assistant system - DAS) számos, ma már szinte mindennaposnak számító eszközei (navigációt és parkolást segítő, biztonságot fokozó megoldások) jelzik e folyamat különböző állomásait, amelyek elvezetnek az önjáró autó létrehozásához. Több autógyártó cég is előállt már autonóm autóval, azonban a tökéletesen és minden körülmények között biztonságosan közlekedő önjáró gépkocsi prototípusa még várat magára.

Jövő év februárjától az önjáró gépjárművek magasan kvalifikált fejlesztőinek képzését kezdik meg a BME-n és az ELTE-n. A képzési struktúrát a két felsőoktatási intézmény és az MTA SZTAKI a Bosch és a Knorr Bremse közreműködésével, a RECAR (REsearch Center for Autonomous Road vehicles) program keretében alakítja ki. A képzésben az ipari, egyetemi és kutatóintézeti tudástőkét a gyakorlati tapasztalatokkal ötvözik. A tervezett Recar Központban a kutatás-fejlesztés és oktatás céljait szolgáló csúcstechnológiás laboratóriumok jönnek majd létre az alapítók szándéka szerint. A nemzetközi szinten is egyedülálló, ipari együttműködésben elinduló képzések hozzájárulhatnak a hazai magas hozzáadott értékű munkahelyek számának növekedéséhez ezen a stratégiailag fontos területen.

A Recar közleménye szerint Magyarország szerepe a járműgyártás mellett egyre jelentősebb az autóipari kutatás-fejlesztés területén is: nagy, nemzetközi konszernek hoztak létre jelentős fejlesztő intézeteket hazánkban. A további fejlődésnek kulcsfontosságú feltétele e komplex, interdiszciplináris szakterület kihívásaira felkészített magasan kvalifikált szakemberek képzése. Az együttműködés keretében az egyetemeken két új, angol nyelven oktatott mesterszak indítását tervezik, amelyekre különböző - elsősorban mérnöki és informatikus - alapszakok hallgatói jelentkezhetnek. A 2017 februárjában induló képzésekben résztvevők a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán "Autonomous Vehicle Control Engineer" néven, illetve az ELTE Informatikai Karán "Computer Science for Autonomous Driving" elnevezéssel szerezhetnek mérnöki, illetve informatikus diplomát.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény