FőoldalÜzletA régió legnagyobb innovációs fórumát rendezi meg Magyarország
2015. október 16., péntek ::

A régió legnagyobb innovációs fórumát rendezi meg Magyarország

Nemzetközi és hazai szakértők, vezető politikusok és gazdasági döntéshozók részvételével rendezi meg a think.BDPST konferenciát az Antall József Tudásközpont, együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és a Nemzetközi Visegrádi Alappal – jelentette be Antall-Horváth Veronika, a Tudásközpont V4 és KEK irodájának vezetője, a think.BDPST főszervezője az ENSZ égisze alatt rendezett ITU Telecom World konferencián. A think.BDPST fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere

A 2016. március 8–10. között bemutatkozó think.BDPST konferencia célja, hogy egy évente megrendezett innovációs stratégiai fórumként segítse elő a közép-európai régió fejlesztését. A think.BDPST a legnevesebb politikai, tudományos és gazdasági szereplők bevonásával kívánja szorosabbra fűzni az üzleti, kormányzati és civil szféra közötti együttműködést. A régió legjelentősebb, a magyar fővárosban rendezett szakmai eseménye platformot kíván teremteni Magyarország, a térség, valamint az Európai Unió innovációs lehetőségeinek újragondolására.

A szervezők szándéka, hogy a konferencián határozott és gyakorlati ajánlások alakuljanak ki olyan, rövidtávon is látványos eredményeket ígérő területeken, mint a rendkívül gyorsan fejlődő cseh innovációs ipar legjobb gyakorlatainak átvétele. A háromnapos esemény témái között szerepelnek a kutatás-fejlesztés gazdasági hatásai, az innováció szociális, oktatási és munkaerő-piaci dimenziói, valamint a tartalomfogyasztás átalakulása, a közösségi vállalkozások, a közszolgáltatások és a városi infrastruktúra jövője, illetve az új technológiák hordozta biztonsági kockázatok is.

„Az innováció megkerülhetetlen Magyarország és a régió hosszú távú és fenntartható gazdasági növekedése szempontjából, mivel korlátozott erőforrások és kevés működő tőke áll rendelkezésre" – hangsúlyozta Németh Áron az Antall József Tudásközpont vállalati kapcsolatokért felelős munkatársa. „Egy, a think.BDPST-hez hasonló magas szintű fórum elindítását indokolja, hogy bár Magyarország eddig is jelentős eredményeket ért el az innováció területén, a folyamatos globális versenyben az együttműködés hatalmas előnyt jelenthet a térség országai számára."

Magyarország 17 indikátor alapján összeállított Summary Innovation Indexe 0,38 – ami elmarad ugyan a 0,54-es Európai Uniós átlagtól, de – Csehországot követően a V4 országok között a második legmagasabb értéket jelenti. Magyarország ráadásul nemcsak regionálisan számít sikeresnek, hiszen a kontinens egyik legdinamikusabban felzárkózó innovatív szektora is itt működik, 2007 óta e terület 67 százalékkal javított helyzetén az EU-átlaghoz képest.

„A magyar kormány kiemelten támogatja az innovációt, itthon az egy főre jutó k+f-támogatás 120,5 euró, amivel hazánk az összes újonnan csatlakozott Európai Uniós ország közül a negyedik helyen áll" – tette hozzá Németh Áron a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatására hivatkozva. „A támogatás legnagyobb részét a gyógyszeriparba, a gépgyártásba és az információs technológiákba fektetik."

Az Antall József Tudásközpont névadójának szellemiségét követve régóta a szívén viseli a hazai innováció és tehetséggondozás problémáját. A szervezet alapvető tehetséggondozási profilján, ösztöndíjprogramjain és kurzusain túl több programsorozattal is jelen van a magyar innovációs kultúra terjesztésében.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény