FőoldalÜzletVolkswagen-effektus a Samsungnál?
2015. október 08., csütörtök ::

Volkswagen-effektus a Samsungnál?

Támadják a Samsung televíziók környezetbarát minősítését

Az uniós támogatással működő brit ComplianTV nevű, nem kormányzati szervezetek kutatóiból álló hálózat azzal vádolja a Samsungot, hogy a tévékhez mellékelt energiafogysztási címkék adatai nem a valóságot tükrözik. Méréseik szerint ugyanis e készülékek a tesztelés közben jóval kevesebb energiát fogyasztanak, mint a mindennapi használat közben - közölte elsőként a meglepő tényt a Guardian. Erre az úgynevezett „Motion lightning" nevű technológia ad lehetőséget, mely voltaképp felismeri a képen látszó tartalmat, s ennek megfelelően állítja be a fényerőt, ezáltal a fogyasztást. Sajnos a ComplianTV tesztjének részletei még nem ismertek, ám a kutatók közleménye szerint a fogyasztás a tesztfilmek elindulásakor 70 Wattról egy percen belül 39 Wattra csökkent.

A tévék teszteléséhez általában tízperces videókat használnak, melyekben lassú és gyors mozgások váltakoznak különböző fényességű képeken. A gyártók általában maguk végzik a tesztelést s az eredményeket közzéteszik, melyeket az egyes országok illetékes hatóságai is ellenőriznek. Ezzel összefüggésben a svéd energiaügynökség idén arra figyelmeztette Brüsszelt, hogy olyan meg nem nevezett gyártmányú tévékkel is találkozott, melyek felismerik a teszteléshez használt videókat és ilyenkor azonnal csökkentik a készülékek fogyasztását.

A trükközés egyébként már az áruházakban megkezdődik, hiszen itt legtöbbször felnyomják a kiállított készülékek fényerejét, kontrasztját és színtelítettségét, így tetszetősebb kép hívogat minket, mint amelyeket az energiatesztelések során alkalmaztak. Aki otthon is az áruházi beállításokhoz hasonlóra állítja televízióját, az bizony jelentősen többet fog fogyasztani, mint amit az energiacímkéken talál.

A Samsung több újsághoz is eljuttatott állásfoglalása szerint „határozottan visszautasítjuk azokat a vádakat, amelyek szerint TV beállításaink egyikét úgy alakítottuk volna ki, hogy az a hatósági laboratóriumi tesztek során megtévesztő eredményeket adjon az eszköz energiafogyasztásáról." A koreai cég szerint a Motion lighting nem egy olyan beállítás, amely csak a minőségellenőrző tesztek során kapcsol be, hanem olyan alapbeállítás, amely mind laboratóriumi, mind pedig otthoni körülmények között működik, a TV üzembe helyezésével automatikusan bekapcsol, és mindaddig bekapcsolva marad, amíg a vásárló a Standard módban kívánja használni a készüléket. Erről így beszél a közlemény: „A Motion lighting beállítás egyike azon megoldásainknak, amelyeket azért fejlesztettünk ki, hogy TV-technológiánk környezeti hatásait csökkenthessük. Vállalatunk nagyon büszke ezekre a technológiákra, és a jövőben is további innovációra törekszik ezen a területen".

Az Európai Bizottság képviselője kijelentette, hogy éberen figyelik a helyzetet és amennyiben szükséges, elindítják a szükséges vizsgálatot és változtatnak a szabályozáson. Jack Hunter, az Európai Környezeti Iroda szóvivője a mostani eset után megjegyezte: „Egy új világba értünk. Egy olyanba, ahol az egymással összekötött technológiák egyre okosabbak, ám ez a helyzet újfajta visszaélésekre is alkalmat teremt."

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény