FőoldalÜzlet37 milliárd dollárért megveszik a Broadcomot
2015. június 03., szerda ::

37 milliárd dollárért megveszik a Broadcomot

Az egyik legnevesebb chipgyártót egy kevésbé ismert cég kebelezi be. Az Avago tavaly már 6,6 milliárd dollárért megvette az LSI-t.

A Wall Street Journal híradása szerint az Avago Technologies megegyezett a rivális Broadcom tulajdonosaival, hogy megveszik őket 37 milliárd dollárért. Az Avago 17 milliárdot fizet készpénzben (amihez 9 milliárdos banki kölcsönt is felvesz), a maradék 20 milliárdot saját részvények átadásával rendezi. Ez az egyik legnagyobb összegű felvásárlás, ami a chipgyártói iparágban valaha történt. Az összeolvadó cégóriásnak 15 milliárd dolláros éves forgalma lesz, és másfél éven belül nagyjából 750 millió dolláros éves kiadást tudnak lefaragni a szinergiák kihasználásával. A vállalat nem lesz domináns pozícióban, az Intel és a Qualcomm sokkal nagyobbak hozzá képest. Az ügyletet lezárása 2016 első negyedévében várható.

A vevő cég a vezeték nélküli kommunikáció és a vállalati adattárolók piacán van jelen. Eredetileg a HP chipgyártó részlegéhez tartozott, amit 1999-ben kiszerveztek a számítógépgyártó cégből, onnan pedig befektetőkhöz került az a részleg, ami most Avago néven fut. Bár az Avago nem számít jól csengő márkanévnek a végfelhasználói piacon, a félvezető-gyártó azonban fontos szereplője a piacnak, analóg, analóg-digitális processzorokat, valamint optoelektronikai alkatrészeket gyárt. A vállalati IT-ben is szerepet játszik, fontos beszállítója az optikai hálózati adaptereknek. A gyártó termékei mobileszközökben is megtalálhatóak, az Avago duplexer modulja és jelerősítője dolgozik az iPhone-ok rádiós egységében is. A cég az LSI felvásárlásával a tárolós és nagyvállalati technológiákban megkerülhetetlen szereplővé vált, a Broadcom lenyelésével pedig a kommunikációs piacon is óriási szereplővé válik.

A vállalat élére az Avago mostani vezérigazgatója, Hock Tan kerül. A Broadcom egyik alapítója, Henry Samueli mindeddig a cége vezérigazgatója volt, és az új cégben is ezt a pozíciót fogja betölteni. Az új cég Broadcom néven fut tovább, bizonyára azért, mert azt a nevet nagyjából mindenki ismeri.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény