FőoldalÜzletBezár a szolnoki napelemgyár?
2015. május 05., kedd ::

Bezár a szolnoki napelemgyár?

Az Agulhas-Solar Kft. (A. Solar), fotovoltaikus modulokat gyártó cég tavaly november óta nem fizeti közüzemi és bérleti számláit sem

Sajtóhírek szerint a szolnoki A. Solar Kft. 2015 február végén, minden előzetes tájékoztatás nélkül befejezte tevékenységét, az ajtókon a zárakat lecserélte, dolgozói azóta nem jelentek meg a telephelyen. Az AC-DC Logisztikai Park Zrt. többszöri felszólítás után a csarnokbérleti és az irodabérleti szerződést felmondta, és április 3-án felszámolási kérelmet nyújtott be a Szolnoki Törvényszéknél az A. Solarral szemben. A napelemgyártó összesen több mint 25 millió forint ki nem fizetett bérleti és közüzemi számlát hagyott maga után. A cég többszöri felszólítás ellenére sem költözött ki a csarnokból, emiatt nem tudják hasznosítani a helyiséget.

Szabóné Gulyás Márta, az A. Solar Kft. ügyvezetője az MTI-nek nyilatkozva alaptalannak minősítette a logisztikai park vezetőjének tájékoztatását, s azt ígérte, hogy a közeljövőben részletes nyilatkozattal állnak a nyilvánosság elé.

A cég napelemei a kecskeméti Rendőrkapitányság épületein
A svájci technológiát alkalmazó napelemgyár 2011 nyarán alakult, majd ősszel kezdte meg a termelést a szolnoki logisztikai parkban. A cég 2012-ben még 64 embert alkalmazott és három műszakban termelt, 2014-re az akkor már egy műszakban foglalkoztatott alkalmazottak száma majdnem a felére csökkent. Ezt követően még 2014-ben újabb kapacitásbővítést és technológiai fejlesztést hajtottak végre. Ennek köszönhetően éves szinten 55 MW előállítására lettek képesek, ami elméletileg napi 750 db napelem gyártását jelenti. A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még 3 milliárd forint értékben termelt és 12 millió forint mérleg szerinti vesztesége volt, majd 2013-ban az 1 milliárd 519 millió forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el. A cég az elmúlt pár évben háromszor is részesült európai uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény