FőoldalÜzletKét rangos elismerést is kapott az NI Hungary Kft.
2014. december 05., péntek ::

Két rangos elismerést is kapott az NI Hungary Kft.

ni-dij-0Az NI Hungary Kft. 2009 óta folyamatosan bővülő Mentor Programja a Magyar Üzleti Felelősség Díját (CSR Hungary Díj) nyerte „Közös ügyek – közös felelősség" kategóriában, és a cég az „Az év Cafeteria rendszere" pályázaton is első helyezést ért el a „Cafeteria Panoráma 2015" elnevezésű konferencián, ahol közel ötven cég béren kívüli juttatásainak rendszerét rangsorolták

Magyar Üzleti Felelősség Díj

ni-dij-1Az NI Hungary Kft. 2009 óta folyamatosan bővülő Mentor Programja olyan tevékenységeket biztosít általános és középiskolás diákoknak, melyek során nemcsak készülnek a tudományos és mérnöki pályákra, de első perctől fogva gyakorolják is azokat, életkoruknak megfelelő kihívásokkal megbirkózva. A hazánkban egyedülálló kezdeményezés idén elnyerte az egyik legrangosabb elismerést, a Magyar Üzleti Felelősség Díját (CSR Hungary Díj) „Közös ügyek – közös felelősség" kategóriában, melyet dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft ügyvezetője november 29-én vett át.

Az idén hetedik alkalommal meghirdetett díjat azzal a meggyőződéssel alapította a CSR Hungary, hogy a vállalatok társadalmi felelősségvállalása (=corporate social responsibility, azaz CSR) nemcsak átláthatóvá, de mérhetővé is tehető. Ebből a célból alakították ki azt az önkéntes tanúsítási rendszert, mely többszintes ellenőrzéssel objektív mércéje lehet egy-egy cég CSR teljesítményének. Az összevetés azt is megmutatja, hogy melyik vállalat tette a legtöbbet 2014-ben a működése által érintett társadalmi csoportok sikeréért. Az NI Hungary Kft. a közoktatás fejlesztése és támogatása terén kifejtett erőfeszítéseivel érdemelte ki a rangos elismerést.

A mérés- és irányításautomatizálás terén piacvezető National Instruments (NI) vállalatcsoport egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy reagálva a műszaki és tudományos hivatást választó diákok számának világszerte csökkenő tendenciájára, népszerűsítse a természettudományos tárgyakat. A debreceni leányvállalat Mentor Programja keretében a 2014/15-ös tanévben 60 iskolát 41 mentor támogat. Az NI önkéntes mentorai által tudást, eszközei révén pedig a legmodernebb technológiákat biztosítja a tanulók számára. A fiatalabbakat a robotprogramozás révén vezetik be a műszaki tudományok világába, a középiskolás korosztály pedig saját kreatív alkalmazásait valósíthatja meg az NI hardver és szoftver termékei segítségével.

A diákoknak az eszközök megismerésén túl számos versenylehetőséget is biztosít a program. A VISUAL Thinking LabVIEW többfordulós csapatversenyen indulók például azzal a LabVIEW szoftverrel hajtanak végre programozási feladatokat, amely grafikus programozást lehetővé téve világszerte felgyorsítja a tudósok és mérnökök munkáját. A szintén évente meghirdetett myDAQ pályázatra egy kifejezetten oktatási célra kifejlesztett NI eszközzel dolgoznak ki új és kreatív alkalmazásokat a fiatalok. Lövei Félix, a 2014-es pályázat győztese például lakásautomatizálási és védelmi rendszer kidolgozására használta a myDAQ-ot, amely nyolc szoftverdefiniált mérőműszer hordozható kombinációja.

A mérnöki munka nagyközönség számára is látványos megvalósulása volt idén a Formula Student Hungary, melyet az NI egyetemi csapatok és a verseny szponzorálásán túl Mérés- és Irányítás Díjjal is támogatott. A Kutatók Éjszakája keretében megrendezett robotprogramozási versenyre és a FIRST® LEGO® League novemberi regionális fordulójára a Kárpát-medence minden részéből érkeztek csapatok. Ha a fentiekhez hasonló, izgalmas és gyakorlatias tanulási élményekkel sikerül felkelteni minél több fiatal érdeklődését a természettudományok iránt, akkor Magyarországon is lesz elegendő szakember a jövő nagy mérnöki kihívásainak leküzdéséhez. Ez az NI Mentor Programjának küldetése.

Az év Cafeteria rendszere

A béren kívüli juttatások ma már számos lehetőséget és legalább ennyi buktatót jelentenek a munkáltatók számára, így aktuális a vállalatok különböző gyakorlatainak összevetése. Erre került sor november 27-én a Cafeteria TREND magazin által szervezett „Cafeteria Panoráma 2015" elnevezésű konferencián, ahol többek között „Az év Cafeteria rendszere" pályázat lezárásaként közel ötven cég béren kívüli juttatásainak rendszerét rangsorolták. Az értékelés szempontjai a munkavállalói és munkáltatói érdekek összeegyeztetése, a költséghatékonyság, az optimális adminisztráció és a törvényi megfelelőség voltak. Az NI Hungary Kft. első helyezést ért el a rangos szakmai megmérettetésen.

A mérés- és irányításautomatizálás terén piacvezető National Instruments (NI) vállalatcsoport hosszú távú stratégiáját globálisan emberi előnyére, azaz a legjobb munkavállalók szerződtetésére és megtartására alapozza. Így nem meglepő, hogy debreceni leányvállalatánál – ahol a hardvergyártás jelentős része történik, de regionális és globális kiszolgáló központok is működnek – kiemelt figyelmet fordítanak a munkatársak növekedését és sikerét elősegítő szervezeti kultúrára. Ennek részét képezi a kompenzációk rendszere, melyet a vállalat más folyamataihoz hasonlóan folyamatosan fejlesztenek. 2014 legjobb cafeteria rendszere ennek a munkavállalói fókusznak és folytonos jobbra törekvésnek az eredménye.

Az NI Hungary Kft. „titka" a béren kívüli juttatások tekintetében is ugyanaz, mint működésének többi területén: az érintettek, különösen pedig a munkatársak igényeinek figyelembevétele. A felkínált juttatások palettáját úgy igyekszik a vállalat minél változatosabbá tenni, hogy kerekasztal-beszélgetések, vezetői kérdőívek és a nyitott ajtók elve alapján működő HR részleg révén is nyomon követi a munkavállalók visszajelzéseit és elégedettségét. Ha pedig egy folyamat reális ráfordítással a dolgozók szükségleteihez alakítható – így volt ez az Erzsébet-utalványok kiosztási dátumának átütemezésénél – akkor azt meg is teszik. Legalább ilyen fontos azonban a szolgáltatókat egyenrangú partnerként kezelő kapcsolattartás. Többek között ennek a jó viszonynak köszönhető, hogy a kötelező azonosításra több egészség- és magánnyugdíjpénztár kihelyezett lehetőséget ajánlott fel az NI-nál dolgozó tagjainak.

Az vállalat HR osztálya az optimalizált, de a törvényi előírásoknak megfelelő adminisztrációs megoldások kidolgozásában is élen jár. Nemcsak a nyilatkoztatási kötelezettségeket igyekeznek minél nagyobb arányban elektronikus formában kezelni, de gyakran olyan adminisztratív dilemmák feloldásában is úttörő szerepet játszanak, mint például az adómentes bölcsődei juttatás számlázása. Az országos szinten is jelentkező problémára a helyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetőjével együttműködve alakított ki az NI HR-es munkatársa egy jogszerű számlázási formát, mely más cégek számára is iránymutatást jelenthet.

ni-dij-2A „Cafeteria Panoráma 2015" konferencia mind a szabályozás jövőre bevezetendő változásairól, mind a cégek jó gyakorlatairól koncentráltan biztosított információkat a munkavállalók számára. Ezen az országos jelentőségű szakmai rendezvényen vette át „Az év Cafeteria rendszere" díjat Boda Piroska, az NI Hungary Kft. béren kívüli juttatásaiért felelős munkatársa. Szatmári Gabriella helyettes HR vezetővel több mint 300 HR területen dolgozó kollégának prezentálták cafeteria rendszerük azon sajátosságait, mely országos szinten egyedülállóvá teszi azt. Elmondásuk szerint az NI HR-stratégiájának lényeges megkülönböztető momentuma, hogy felelős magatartásában a vállalat nemcsak az ügyfelekre, hanem valamennyi érintettre, de különösen a munkavállalókra fókuszál, ezért is működhet családbarát és kiváló munkahelyként.

Az NI Hungary honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény