FőoldalÜzletRangos nemzetközi elismerés Gyulai József akadémikusnak
2014. július 18., péntek ::

Rangos nemzetközi elismerés Gyulai József akadémikusnak

Az ion-anyag kölcsönhatás konferenciasorozat, a Recent Developments in the Study of Radiation Effects in Matter (REM) nemzetközi szervezőbizottsága az általa adományozott ezüst emlékérmet életműve elismeréséül idén Gyulai Józsefnek, az MTA rendes tagjának ítélte oda. Az akadémikus az elismerést a konferenciasorozat budapesti rendezvényén vette át

Az ionizáló sugárzások és az anyagkölcsönhatás aktuális elméleti és gyakorlati problémáinak megvitatására egy-két évente megrendezett nemzetközi konferenciafolyam idei, sorrendben hetedik rendezvényét az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete szervezte. A rangos tudományos eseményen tizenöt ország szaktekintélyei tartottak előadást, többek között Heiner Ryssel (Németország), Michael Nastasi, György Vizkelethy, Leonard C. Feldman (USA), Jim S. Willams (Ausztrália), Anand P. Pathak (India), Salvador A. Cruz Jimenez (Mexikó), Moni Behar (Brazília), Peter Bauer (Ausztria) és Georges Amsel (Franciaország).

A REM minden évben ezüst emlékéremmel ismeri el a szakterület egy-egy úttörő tudósának életművét. A szervezőbizottság 2014-ben - több évtizedes munkássága előtt tisztelegve - Gyulai József professzornak, az MTA rendes tagjának, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet volt igazgatójának, az MTA Műszaki Tudományok Osztálya korábbi elnökének ítélte oda az elismerést.

Az ünnepélyes átadás után tartott gálavacsorán Török Ádám, az MTA főtitkára és Salvador A. Cruz Jimenez a REM konferenciasorozat elnöke méltatta Gyulai József tudományos eredményeit.

Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár kutatási területe a félvezetők fizikája, technológiája, valamint az ionsugaras eljárások. Nevéhez fűződik a félvezetőkön, illetve vékonyfilmeken alkalmazott ionimplantációs kutatások magyarországi bevezetése és meghonosítása. E területen elért eredményeinek egy része beépült a 21. század elejének mikroelektronikai, illetve nanotudományi technológiáiba, emellett az ionimplantációs adalékolás a fizikai tudomány kísérleti eszközéből a félvezető-technológiában ipari eljárás lett.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény