FőoldalÜzletDr. Pakucs János a BME Díszpolgára lett
2014. június 03., kedd ::

Dr. Pakucs János a BME Díszpolgára lett

Kitüntetések átadása, tiszteletbeli és egyetemi doktorok avatása és habilitációs oklevelek ünnepélyes kiosztása szerepelt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2014. május 31-i ünnepi szenátusi ülésének napirendjén. Az ünnepi ülés első eseményeként Péceli Gábor rektor a Műegyetem által adományozható legmagasabb kitüntetést, a BME Díszpolgára címet Dr. Pakucs Jánosnak adta át, aki 1996 óta az egyetem mellett működő Pro Progressio alapítvány elnöke

A Szenátus az egyetem Díszpolgára címet adományozhatja mindazon természetes személyeknek, akik támogatásukkal, tevékenységükkel, az Egyetemérdekeit képviselő magatartásukkal, kiemelkedő mértékben hozzájárultak az Egyetemoktatási és kutatási feladatainak jobb ellátásához, nemzetközi elismertségének öregbítéséhez, és az Egyetemmel közalkalmazotti, jogviszonyban nem állnak.

A díj 2007-es megalapítása óta eddig nyolc személy részesült ebben a magas elismerésben, köztük van Habsburg György nagykövet, M. Winterkorn, a VW AG igazgatóságának elnöke és Demján Sándor üzletember is.

Péceli Gábor a kitüntetés átadásakor – többek közt – elmondta, hogy Dr. Pakucs János a Műegyetemen végzett villamosmérnökként, majd gazdasági mérnöki és szakközgazdász végzettséget szerzett., a Magyar Innovációs Szövetség alapító, majd tiszteletbeli elnöke, 1996-2006 között a BME Társadalmi Szenátusának elnöke, 2006-2010 között a gazdasági tanács tagja.
Egész eddigi életútja során - különböző szakmai szervezetekben vagy kormányzati tanácsadóként - mindig markánsan képviselte a műszaki felsőoktatás, az innováció és a szellemi tulajdonvédelem szempontjait és érdekeit. A Műegyetem mellett működő Pro Progressio alapítvány elnökeként 1996 óta számos kezdeményezés kötődik a nevéhez a történelmi campus értékeinek megőrzésétől kezdve az egyetemi hallgatói és oktatói innovációs teljesítmény elismertetésén át a középiskolai tehetséggondozásig bezárólag.

Pakucs János a díszpolgári cím átvételekor elmondta, hogy az Alapítvány hidat épített ki az Egyetem és a gazdasági élet szereplői között, ami azt is jelenti,több mint 110 intézmény fogalmazza meg kutatás-fejlesztési igényét, a pályakezdő mérnökökkel kapcsolatos követelményeit, az Egyetem felé. Az Alapítvány, a vállalatok közreműködésével, az elmúlt években, több száz millió Ft-tal támogatta az Egyetem kutatóit, oktatóit, hallgatóit, doktoranduszait, illetve a kimagasló innovációs teljesítményeket, valamint a történelmi Campus értékeinek megőrzését.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény