FőoldalÜzletA Motorola maradékára is van vevő
2014. április 22., kedd ::

A Motorola maradékára is van vevő

A Financial Times beszámolója szerint a speciális nyomtatási megoldásokban utazó Zebra Technologies 3,5 milliárd dolláros készpénzes felvásárlással szerezte meg a Motorola Solutions vállalati divízióját

A Motorola 2011 januárjában Motorola Mobility néven szervezte külön vállalatba az otthoni elektronikai eszközök és a mobilkészülékek gyártását, ami előbb a Google tulajdonába került, majd idén januárban a Lenovo vásárolta fel. A Motorola Solutions – gyakorlatilag a profiltisztításon átesett Motorola – vitte magával a tartozásokat, illetve üzemeltette tovább a kormányzati és nagyvállalati kommunikációs megoldásokat, a hálózati részleget. Ez utóbbit nem sokkal később a Nokia Siemens Networks megvette. Most újabb alaptevékenységétől válik meg a Motorola Solutions és csak egy, a kormányzati megbízásokkal és közbiztonsággal kapcsolatos megoldásokkal foglakozó viszonylag apró szelet marad hátra.

Az üzlet nyomán egy 7 ezer embert foglalkoztató, évente közel 3,5 milliárd dolláros forgalommal működő vállalatcsoport jönne létre, amelynek vonalkódos, RFIDvagy GPS-alapú megoldásai jelen lennének a vegyesboltoktól az autógyártókon át az Amazon e-kereskedelmi hálózatáig az árucikkek és tranzakciók nyomon követésében. Ennek megfelelően a Motorola Solutions termékei – például a széles körben felhasználható vonalkód-szkennerek – a Zebra tavaly bejelentett, helyalapú szolgáltatásokat és eladótéri megjelenítési rendszereket integráló Zatar platformjába olvadhatnak. A nagy értékű üzlet azt a trendet erősíti, amelynek nyomán az év első három hónapjában az információtechnológiához kapcsolódó összeolvadások és felvásárlások 2006 óta nem látott nagyságrendben zajlanak: ezek értéke a Mergermarket adatai szerint március végére világszerte elérte a 174 milliárd dollárt. Ahogy a társaság egy korábbi közleményében is hangsúlyozta, a cloud technológiák és a vezeték nélküli hálózatok gyors fejlődése minden eddiginél gazdaságosabbá és vonzóbbá teszi az eszközök és érzékelők összekapcsolását, ami az Internet of Things koncepción keresztül új szintre emeli a távolról történő felügyeletet, menedzsmentet vagy adatbányászatot.

A Motorola márkanév ezzel együtt várhatóan még sokáig velünk marad, jó eséllyel a legtöbb új tulajdonos használni fogja a nevet, így lesznek Motorola okostelefonok a Lenovo kínálatában és lesznek Motorolák a Zebránál is.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény