FőoldalÜzletDecemberben 6,8%-kal nőtt az ipari termelés volumene
2014. február 14., péntek ::

Decemberben 6,8%-kal nőtt az ipari termelés volumene

A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,5%-kal csökkent

2013 decemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban termelésbővülést mértek az előző év azonos hónapjához képest. A termelés bővüléséhez az előző évi alacsony bázis hatásán túl elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedése járult hozzá. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét képviselő járműgyártás mintegy másfélszeresére növelte a termelését. A kiugró teljesítményben a 2012. decemberi alacsony termelési szint is szerepet játszott. A feldolgozóipari rangsorban második alág, a feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,4%-kal bővült, mind a hazai, mind az export eladások növekedése következtében.

A harmadik legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 14,5%-kal csökkent. Az iparágon belül a legnagyobb – a közel 40%-os – súlyú szakágazatban, a híradás-technikai berendezés gyártásában 17,9%-os visszaesést mértek.

2013 egészét tekintve a feldolgozóipari termelés volumene 2,0%-kal volt nagyobb az előző évinél (2012-ben 1,7%-os mérséklődést regisztráltak). 2013-ban a feldolgozóipar 13 alága közül hatban mértek növekedést. A három legnagyobb súlyú alág közül a járműgyártás kibocsátása kiemelkedően, 19%-kal nőtt. Ezzel szemben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,3%-kal visszaesett. A két gépipari alágból a jármű gyártás az év minden hónapjában növekedett (ebből a hónapok felében 20% feletti volt a bővülés), az utóbbi viszont egyetlen hónapban sem.

2013-ban az ipari export 4,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit (akkor éves szinten 0,7%-os volumencsökkenést mértek), a kivitel növekedési üteme negyedévről negyedévre gyorsult. Bár összességében decemberben 12,9%-kal nőttek a külpiaci eladások, a számítógép, elektronikai, optikaitermék-gyártás exportvolumene – az egész évben tapasztalt csökkenő (12,5%) tendenciáját folytatva – számottevően, 15,8%-kal visszaesett.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény