FőoldalÜzletNem veszíthetjük el a jó ötleteket!
2013. október 09., szerda ::

Nem veszíthetjük el a jó ötleteket!

A sikeres startupokhoz a jó ötletek mellé sikeres csapat kell – ezt mutatta meg a hétvégi Hackathon-in-a-Box ötletverseny. Bár sok a jó ötlet, tízből csak egy éri meg startup vállalkozásként az első évet – ezen az arányon tud javítani Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a Hackathon

Két hete a Pázmány, most pedig a BME Demola Innovációs Labor adott helyet a közismert egyetemi ötletversenynek. A rendezvényen két napig dolgozhattak a hallgatók közismert startupok alapítóival, mentorokkal együtt ötleteik projektté formálódásán.

Az őszi szezon második Hackathon versenyén született ötletek közül a legjobbnak egy fesztiválokon hasznos alkalmazás a SmartFest bizonyult. A mobilos alkalmazás azok problémáira kínál megoldást, akik egy fesztiválon barátaikat szeretnék megtalálni. A második helyet egy gyermekeknek szóló képességfejlesztő alkalmazás a Palánta kapta. Ötletgazdája, Láda Ágnes korai fejlesztő szakemberként régóta keresi egy ilyen program elkészítésének lehetőségeit. A harmadik díjat egy kisközösségeket megszólító alkalmazás terve, a Miutcánk.hu nyerte.

Cséfalvay Zoltán a zsűri elnökeként a startup vállalkozások és a vállalkozói ötletek fontosságáról beszélt. A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint a nemzetközi módszerekkel dolgozó hackathon versenyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy ne vesszenek el a jó ötletek, azokból akár sikeres vállalkozások szülessenek. Az államtitkár szerint a hackathonok legnagyobb értéke a startup utánpótlás megteremtésében és az egyetemi oktatás gyakorlati kiegészítésében van.

A verseny idén ötödik alkalommal mutatta meg, hogy a magyar egyetemeken feltáratlan kincsek rejtőznek. A megszülető ötletek egy része – a versenyen elsajátított módszerekkel – projektként tovább működik. Az eddigi sikeresek közül akad már nemzetközileg is elismert ötlet, illetve olyan is, amely már sikeres vállalkozásként bizonyított. A verseny támogatói között kockázati tőketársaságok, az inkubátorok, illetve az innovációban érdekelt vállalatok is megjelennek. – mondta a Hackathon-in-a-Box alapítója Turcsán Tamás.

A Hackathon BME-Corvinus versenyzői jórészt a két egyetem hallgatóiból verbuválódtak. A győztesek a régió legnagyobb startup versenyére, a bécsi Pioneers Fesztiválra nyerhettek jegyeket, illetve egy, a NotebookSpecialista.hu által felajánlott HP Sleekbookkal gazdagodtak.

A verseny szervezői idén még két versenyt terveznek, illetve jövőre egy nagy nemzetközi hackathon sorozat ötletét szeretnék megvalósítani a CEU-val együttműködve. Ezen a versenyen majd a legjobb hazai hackathon versenyzők dolgozhatnak együtt a külföldi ötletgazdákkal, a tervekben szereplő budapesti rendezvényen született ötleteken, határokon átívelő projekteket megalapozva.

A Hackathon-in-a-box közvetlen célja, hogy az egyetemeken megteremtődjék a magyar startup cégek utánpótlása, illetve hogy sikeres vállalkozóként itthon tartsuk, vagy akár haza is hozzuk a fiatalokat. Az ötletek megőrzése így válhat valóra itthon is, Amerikához hasonló módon.

Támogatók: Nemzetgazdasági Minisztérium, Nemzeti Innovációs Hivatal, Corvinus Tőkealap, Ustream.tv, Kairos Capital, Microsoft, Seetechnology, Rocketside, Pioneers Fesztivál, Magyar Startup Közösség, ThePitch.hu, MM Klaszter, Spinoff Klub, Startup Underground, MyConcept.hu, Aarenson Consulting, Compleo Consulting, az MTA-SZTAKI, a HP, és a Notebookspecialista.hu.

Fővédnök: Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény