FőoldalÜzletMagyar Fiatal Tudósok Társaságának 12. Országos Találkozója
2013. szeptember 18., szerda ::

Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 12. Országos Találkozója

Fotó: Kallus György2013. szeptember 13-án tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) 12. országos találkozóját a Makadám Mérnök Klubban, Budapesten. A MAFITUD-ot 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai Visegrádon. A rendezvény levezető elnöke dr. Antos László, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ügyvezető igazgatója volt, aki külön köszöntötte az új tagokat
Az idei találkozó témája "A hazai startup ökoszisztéma" volt. A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke nyitotta meg. Dr. Szabó Gábor kiemelte, mennyire fontos fórumot jelent egy ilyen találkozó, mert lehetőséget biztosít eszmecserére, tapasztalatcserére. Felhívta a figyelmet arra, hogy mind egy cégalapításához, mind egy kutatási projekt megvalósításához a legfontosabb tényező a kudarctűrő képesség.

Elsőként Ivánka Gábor, vezetőségi tag számolt be a MAFITUD múlt évi tevékenységéről. Meghirdette a Dr. Kamilo Feher-díjat, amely első alkalommal került kiírásra csak MAFITUD-tagok részére. Az 1500 $ értékű díjat olyan munkával lehet elnyerni, amely szabadalomképes.(A Dr. Kamilo Feher-díj részletes pályázati felhívása ide kattintva olvasható.)

A senior tagok közül elsőként Gilyén András mutatkozott be, aki a 2006. évi EU-döntő különdíjában részesült. „Köztársasági elnöki ösztöndíjjal Cambridge-ben" c. előadásában bemutatta, hogy a Cambridge-i Egyetemen többek között milyen ún. supervisions-ok segítenek a személyre szabott tanulásban. Gilyén András a MISZ ajánlásával kapta meg az ösztöndíjat.

Ezt követően „Ösztöndíjjal a CERN-ben" címmel Varga Róbert, a 15. Ifjúsági Verseny második díjazottja számolt be az idén nyáron, szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatairól. A világ minden pontjáról érkező fiatalokkal együtt, az IT részlegen projektben és előadásokon vett részt, ill. ellátogattak többek között a Google zürichi központjába is.

Végül Guta Gábor, a 2000. évi EU-döntő III. helyezettjének és különdíjasának bemutatkozása következett. Érdekesség, hogy a nemzetközi versenyeken megismertek közül sokakkal a mai napig tartja a kapcsolatot. A külföldi ösztöndíjak, ill. tanulmányok és munkák során szerzett tapasztalatok közül a nyitott szellemiségre és a kitartó munka fontosságára hívta fel a figyelmet.

A szakmai program bevezetőjében Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke a kezdő vállalkozások számára elérhető inkubátor programok nyújtotta lehetőségekre és pályázatokra hívta fel a figyelmet. Miskolczy Csaba, a Startup Undergrund alapítója a „Hazai startup közösség fejlődése, új kihívások" c. előadásában kitért a startup és a spin-off vállalkozások hasonlóságaira, ill. különbségeire. Vázolta a startupokhoz tartozó ökoszisztéma intézményeit, elemeit. Kiemelte, hogy a startupok fejlődésében mennyire fontos a közösségi gondolkodás, tapasztalatcsere.

2012. évi Ipari Innovációs Díjban és a 2012. évi Szervezeti Innovációs Díjában részesült BalaBit IT Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója, Györkő Zoltán mutatta be, miként került a cégük egy veszprémi egyetemi kollégiumból a globális piacra. Kiemelte, hogy a hosszú távú, igazi sikerért a jól megválasztott és kőbe vésett cél, a kitartó és kemény munka mellett mennyire fontos az alkalmazkodóképesség és a csapatban gondolkodás. A nemzetközi célokat egy lojális közösség létrehozásával és termékfejlesztéssel lehet elérni, amihez a vállalkozó szellem elengedhetetlen egy kreatív és tudásalapú cégnél.

A szakmai program zárásaként Lám István, a 17. Ifjúsági Verseny díjazott versenyzője, a Tresorit Kft. alapító-ügyvezető igazgatója számolt be a 147 országban használt termékük sikerességének titkáról. A piacon lévő lehetőségekhez képest plusz innováció szükséges, aminek az alapja a gyorsaság és a bizalom. A cégalapítást kutató munka és szabadalmi bejelentés előzte meg, amelyet nemzetközi konferenciákon való részvétel és csapatépítés követett. Végül szintén kiemelte, hogy mennyire fontos a munkatársak tisztelete és a kreatív szellem ápolása.

Az elhangzott előadások letölthetők a MAFITUD honlap "Találkozók" menüpontja alatt.

A találkozót kötetlen beszélgetés és vacsora zárta.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény