FőoldalÜzletHárom egyetem összefogásával fejlődik a mechatronikai mérnökképzés
2013. július 17., szerda ::

Három egyetem összefogásával fejlődik a mechatronikai mérnökképzés

A Pannon Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem „Mechatronikai MSc szak tananyagfejlesztése" című, közel 210 millió forint értékű közös projektje (TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0042) - 5%-os önerő mellett - összesen 198 681 288,Ft összegű támogatásban részesült. A Pannon Egyetem vezetésével megvalósuló projekt huszonnégy hónapos futamidejének utolsó negyedébe lépve a résztvevők a mechatronika oktatás történetét, jövőjét és az ipar által igényelt szakemberekkel szembeni elvárásokat feldolgozó konferencia keretében mutatták be eddig elért eredményeiket, közel és hosszútávra vonatkozó célkitűzéseiket Veszprémben

A projekt általános célja, hogy a fenti intézményekben végző gépészeti, elektronikai és informatikai ismereteket elsajátító mechatronikai MSc szakos hallgatók szakmai képzésük során olyan tudást, gyakorlati ismereteket és problémamegközelítési módot sajátítsanak el, amelyek birtokában képesek helytállni a hazai és nemzetközi munkaerő-piacon.

A konzorcium tagjai a - folyamatosan emelkedő felvételi pontszámot produkáló - mechatronikai képzés fejlesztése érdekében magyar és angol nyelvű, több tudományterületet integráló, korszerű, digitális tananyagfejlesztést valósítanak meg ipari partnereik közreműködésével. A projekt során 32 magyar és idegen nyelvű tananyag kifejlesztését, 1 tananyag adaptálását, ezen belül 5 tananyag két nyelven történő fejlesztését, és 1 tananyag kizárólag angol nyelven történő fejlesztését vállalta a konzorcium.

A konferencián Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kiemelte, hogy a háromtagú konzorcium résztvevői olyan speciális szakmai tudás birtokában vannak, melyek egymást kiegészítik, így a hálózatos együttműködés feltételei adottak a projekt sikeres végrehajtásához, illetve új projektek generálásához.

Dr. Szalai István, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának dékánja bemutatta a 2006-ban indult szak történetét, valamint hangsúlyozta a műszaki és természettudományos tárgyak együttes alkalmazásának fontosságát.

A Pannon Egyetem Mérnöki Karának docense Dr. Fodor Dénes, a projekt szakmai vezetője kiemelte a mechatronikai mérnökök interdiszciplináris ismereteire nagy az igény a K+F-fel foglalkozó ipari szereplők részéről, majd bemutatta a projektet.

A BME Gépészmérnöki Karának képviseletében Dr. Korondi Péter tanszékvezető egyetemi tanár hangsúlyozta, hogy olyan tudást kell a hallgatóknak adni, amely pályájuk csúcsán, 15-20 év múlva is versenyképes marad. A számítástechnikai eszközök csökkenő ára és növekvő kapacitása, olyan funkciók megjelenését teszi lehetővé, amelyekkel jelentős matematikai tudás alkalmazható akár hétköznapi tárgyak esetén is (pl.: okostelefon).

A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának képviseletében Dr. Szabó Tamás ismertette a Robert Bosch Mechatronikai Tanszék eddigi eredményeit, célkitűzéseit, a tanszék rendelkezésére álló jelentős infrastruktúra állományát.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény