FőoldalÜzletTiszteletbeli doktoravatás az Óbudai Egyetemen
2013. július 08., hétfő ::

Tiszteletbeli doktoravatás az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem kiemelkedő eseményét jelentette a nemzetközi tudományos élet két meghatározó alakjának díszdoktorrá avatása. Az egyetem Szenátusának kibővített ülését Prof. Dr. Réger Mihály tudományos rektorhelyettes vezette, a díszdoktori címeket Prof. Dr. Rudas Imre rektor és Prof. Dr. Fodor János rektorhelyettes, a Doktori Tanács elnöke adta át

Dr. Keith W. Hipel professzor a tiszteletbeli doktori címet a komplex mérnöki rendszerek rendszerei terén végzett, a technológia, a társadalom és a környezet fókuszában álló problémák interdiszciplináris kutatásaiért és ennek során elért kimagasló innovatív, úttörő jellegű, nemzetközileg is elismert eredményeiért vehette át.

Keith W. Hipel 1970-ben kapta meg építészmérnöki BSc, 1972-ben rendszertervezői MSc diplomáját a kanadai Waterloo Egyetemen. Ugyanitt szerzett doktori fokozatot 1975-ben. Jelenleg is ezen az egyetemen professzor. Interdiszciplináris kutatásainak főbb alkalmazási területei: vízkészlet-gazdálkodás, hidrológia, környezetmérnöki és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos problémák.

Az Óbudai Egyetem 2012-ben „Honorary Professor" kitüntetésben részesítette Hipel professzort.

Dr. Hamido Fujita professzor a „Doctor Honoris Causa" kitüntető címet az intelligens rendszerek, az ember-számítógép kölcsönhatások kutatása és azok orvosi alkalmazásai terén végzett munkásságáért és ennek során elért kimagasló, úttörő jellegű, nemzetközileg is elismert eredményeiért vehette át.

Hamido Fujita szoftverfejlesztői diplomáját 1979-ben kapta meg a Manchesteri Egyetemen. 1982-től egyetemi kutatóként dolgozott Tohokuban és Tokióban. Doktori fokozatot 1988-ban szerzett a Tohoku Egyetemen, Japánban. 1989-ben docensi kinevezést kapott a Tokyo-i Egyetemen. 1991-től Kanadába dolgozott szintén docensként a Montreali Egyetemen.

1997-ben tért vissza Japánba, ahol az Iwate Prefectural University (IPU) alapítására létrehozott Igazgató Tanács tagja lett. 1998-ban professzorként csatlakozott az új egyetemhez, ahol az Információs Rendszerek igazgatójává nevezték ki. 2000-ben bizottsági tagként vett részt a Graduate School of Software Science létrehozásában, valamint professzorként annak szakmai munkájában, új mester és doktori programok bevezetését tűzve ki célul.

Fujita professzor számos – a japán Tudományos, Oktatási és Kulturális Minisztérium, nemzetközi keretek és ipari partnerek által finanszírozott – projektet vezetett intelligens rendszerek és új szoftvermetodológiák témakörökben. Innovatív munkásságának eredményeként a tudományos publikációkon túl 5 nemzetközi szabadalma is született, ezeket a japán iparban ma is sikerrel alkalmazzák. Az Óbudai Egyetem 2011-ben „Honorary Professor" címet adományozott számára.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény