FőoldalÜzletKommunikációs szabvány a tárgyak internete számára
2013. május 07., kedd ::

Kommunikációs szabvány a tárgyak internete számára

A tárgyak internete (Internet of Things – IoT) koncepció a hálózatra kapcsolódó beágyazott processzorok sokaságát jelöli, amelyek jellemzően szenzorokhoz és más adatgyűjtő eszközökhöz tartoznak. A GSM Association prognózisa szerint 2020-ra már 15 milliárd ilyen típusú eszköz működik majd világszerte

Az Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS) bejelentette, hogy kijelölte a tárgyak internete, illetve a gépek közötti (m2m) kommunikáció információátviteli protokollját. A nyílt számítástechnikai szabványok fejlesztésén és elterjesztésén dolgozó iparági szervezet választása az IBM által kifejlesztett Message Queuing Telemetry Transportra (MQTT) esett, amelynek támogatására önálló technikai bizottságot hozott létre a protokoll szabványosítására. Egyedileg azonosítható eszközökről és azok mindenhonnan elérhető (beágyazott) rendszeréről van szó, amelyek sohasem látott mennyiségű és minőségű adatot szolgáltathatnak környezetükről a különféle folyamatok ellenőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez. Az információátviteli protokollra vonatkozó „OASIS" ajánlás óriási méretű piacnak ágyazna meg a következő évtizedekben.

Amit az internet-felhasználók információcseréjében a HTTP protokoll jelentett, azt az olcsó, beágyazott telemetrikus adatgyűjtő eszközök tekintetében az OASIS kezdeményezése biztosíthatja. A non-profit konzorcium közleménye kiemeli, hogy a szabványosítás célja elsősorban a vállalati megoldások körének szélesítése az üzleti alkalmazásokkal való integráción és a hálózatokkal vagy távoli eszközökkel való kapcsolatok bővítésén keresztül. Az OASIS újonnan felálló egységének munkájában egyebek mellett az IBM, a Cisco, a Red Hat, a Software AG és más vállalatok munkatársai, illetve független szakemberek vesznek részt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény