FőoldalÜzletLegfrissebb KSH adatok: gyenge évkezdés az iparban
2013. április 16., kedd ::

Legfrissebb KSH adatok: gyenge évkezdés az iparban

Az előzetes adatok szerint éves összehasonlításban februárban 5,4 százalékkal csökkent a hazai ipar teljesítménye. A feladott új belföldi ipari megrendelések 43 százalékkal zuhantak februárban, de az exportnál is 2 százalékos visszaesést mért a KSH

Két tényezővel magyarázza a Központi Statisztikai Hivatal a hazai ipar teljesítményének 2013 februárjában tapasztalt 5,4 százalékos éves összevetésű romlását. Az egyik az enyhébb tél miatti kisebb hőenergia termelés és értékesítés, a másik pedig a híradástechnikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése volt.

Az ipar februári belföldi eladásai megdöbbentő mértékben, 12,6 százalékkal estek vissza, ilyenre három éve nem volt példa. Ezen belül a legfontosabb ágazat, a feldolgozóipar 7,1 százalékkal zsugorodott. Erőteljes a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 18,3 százalékkal csökkent, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt.

Az export esetében 2,1 százalékos mínuszt mutattak ki. A feldolgozóipar export-értékesítésének mintegy felét adó két alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele februárban 6,2 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene jelentősen, 19,4 százalékkal visszaesett.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény