FőoldalÜzletMit hoz a jövő?
2012. szeptember 18., kedd ::

Mit hoz a jövő?

Az ország legnagyobb, elektronikai szektort érintő felmérését kívánja elkészíteni a HITELAP International Zrt. és a Magyarországi Elektronikai Társaság

Szokatlan vállalkozásba kezdett a HITELAP International Zrt., a legnagyobb magyar tulajdonú NYÁK-gyártó cég és a Magyarországi Elektronikai Társaság. Online-kutatásukban arra keresik a választ, hogy mire számítanak a következő hat hónapban a Magyarországon működő elektronikai iparban tevékenykedő vállalkozások.


A kérdőív összeállításával kapcsolatban kérdeztük Ángyán Balázst, a HITELAP International Zrt. vezérigazgatóját.


Honnan jött az ötlet?
Á. B.: A NYÁK-gyártás a piaci igények változásainak fokozottan kiszolgáltatott iparág, hiszen mi nem tudunk raktárra termelni, nincsenek saját termékeink, kizárólag partnereink megrendelései alapján dolgozunk. Ennek megfelelően üzletmenetünk csak annyira tervezhető előre, mint amennyire megrendelő partnereink képesek tervezni a tevékenységüket. Arra gondoltunk, jó lenne tudni, meglévő partnereink hogy milyen várakozásokkal tekintenek a jövőbe, ez számunkra is lehetőséget adna a jobb tervezhetőségre.

Hogyan került képbe a MELT?
Á. B.: - Eredeti ötletünket továbbgondolva rájöttünk, hogy Magyarországon nem működik - legalábbis ebben az iparágban biztosan nem - az elektronikai szektor számára irányadóként alkalmazható "beszerzési menedzserindex", vagy bármilyen, az iparág szereplői számára benchmarkként használható mutató, amely nem a múltra, hanem a jövőre koncentrál.
A MELT, mint a magyar elektronikai ipar meghatározó szakmai szervezete, sokkal nagyobb eléréssel rendelkezik az iparág szereplői között, mint a HITELAP önmagában, ezért kerestük meg a MELT-et. Szerencsére a társaság elnöke, Lambert Miklós úr nyitottnak bizonyult, és látta a közös munka várható eredményének hasznát.

Mennyire reprezentatív a felmérés és mennyire megbízható az eredménye?

Á. B.: - A szó statisztikai értelmében nem tekinthetjük reprezentatívnak, hiszen a kitöltés önkéntes, a kutatásba bevont szervezetek kiválasztása nem a közvélemény-kutatások metodikájának megfelelő tudományos igényességgel készült. Ugyanakkor egy pillanatnyi képet kapunk a kitöltők várakozásairól, amely - megítélésem szerint - a helyén kezelve igazán hasznos kiegészítése lehet a 2013-ra vonatkozó üzleti tervezés bemenőadatainak.

Mi történik a későbbiekben az eredményekkel?
Á. B.: - Az eredményeket feldolgozás után publikáljuk. Elsőként természetesen a kitöltők kapják meg, hiszen azt szeretnénk, hogy azok, akik vállalják, hogy kb. öt percet rászánjanak a kitöltésre, hamarabb juthassanak az eredményekhez, ezáltal jobban tudják azokat hasznosítani. Később a HITELAP és a MELT honlapján, valamint az ELEKTRONET magazinban is szeretnénk publikálni az eredményeket.

Terveznek-e a jövőben további hasonló kutatást?
Á. B.: Igen, szeretnénk ezt a kutatást legalább évenként megismételni, hiszen a változások, a tendenciák legalább annyit - ha ugyan nem többet - mutatnak, mint az abszolút eredmények.

Végül: hol érhető el a kérdőív?
Á. B.: - A kérdőív akár a HITELAP, akár a MELT vagy az ELEKTRONET honlapján elérhető, de a http://melt-hitelap.questionpro.com linkre kattintva közvetlenül is kitölthető.

A kitöltők között 25 db egyéves ELEKTRONET előfizetést sorsolunk ki!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény