FőoldalÜzlet150 éves a dinamó elv
2011. december 16., péntek ::

150 éves a dinamó elv

Emlékülés Jedlik Ányos tiszteletére Jedlik Ányos, pannonhalmi bencés szerzetes tanár 150 évvel ezelőtt 1861-ben készítette el unipoláris generátorát, melynek mágneses terét elektromágnes állítja elő. E készülékkel jutott el az öngerjesztés - dinamó elv - felismeréséig, öt évvel a német Siemens és az angol Wheatstone előtt, de felfedezését nem publikálta. A dinamó elv új utat nyitott az áramfejlesztő generátorok tervezésében, s az elektrotechnika alkalmazásának ma is egyik jelentős szereplője

E jelentős esemény tiszteletére a Jedlik Ányos Társaság elnöksége, az MTA Műszaki Tudományok Osztálya és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület emlékülést tartott, melynek 2011. december 8-án a Magyar Tudományos Akadémia kupolaterme adott otthont.
A megnyitót követően dr. Gazda István forráskutatások alapján mutatta be Jedlik Ányos előadásait, amelyeket a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Vándorgyűlésein tartott.
A program folytatásában dr. Jeszenszky Sándor ismertette Jedlik Ányos unipoláris gépének működését, és a hozzá kapcsolódó kísérleti méréseket.
Közelítve napjaink kihívásaihoz dr. Vajda István a villamos energiaátalakítás nemzetközi és hazai trendjeit vázolta fel.
Az emlékülés elismerések átadásával zárult.

Természetesen nem csak ez az emlékülés hivatott emlékeztetni minket ara, hogy milyen nagy jelentőségű a dinamó elv felfedezése és Jedlik Ányos munkássága.
"150 éves a Jedlik dinamó" címmel időszaki kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők az Elektrotechnikai Múzeumban a "Felemelő század" rendezvénysorozat keretében.
A kiállítás a kor kiemelkedő magyar természettudósa, feltalálója, oktatója, Jedlik Ányos bencés szerzetes munkássága előtt tiszteleg, kiemelve a fizika, azon belül az elektrotechnika tudományának előrehaladása terén kifejtett tevékenységét.

A kiállítás nem csak az ismert dinamó-elv megszületésének történetét, hanem Jedlik munkásságának egyéb fontos állomásait is bemutatja.
1830 körül részletesen tanulmányozta az elektrodinamikus forgó mozgás minden lehetséges változatát: több kommutátoros és unipoláris forgonyt készített. Sikeresen alkalmazta az elektrodinamikában szerzett ismereteket az elektrosztatika területén is. Ennek eredménye volt a kaszkádkapcsolású feszültségsokszorozó kondenzátortelep, a "villamfeszítő".
1855-ben villamos mozdony modellt készített és a galvánelemek tökéletesítése, fejlesztése terén eredményeit nemzetközileg is elismerték. Tudományos tevékenységének legnagyobb része az elektrotechnika területére esik, de maradandót alkotott a finommechanikában és a fénytanban is.
A kiállítás különlegessége a több mint 180 éves forgony, az eredeti 150 éves dinamó, a közel 140 éves villamfeszítő, vagy a 135 éves, műszerész precizitással készített hullámok eredőjét rajzoló gépezet. Néhány hiteles másolat működtetésével - villamos kocsi, forgony, villamfeszítő - időutazást tehetünk a kísérletező 19. század kibontakozó tudományágába, az elektrotechnika világába.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény