FőoldalÜzletMTA MFA: siker lett a nanogyémánt
2011. december 09., péntek ::

MTA MFA: siker lett a nanogyémánt

Kiemelkedő sikerrel zárta a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) azt a 11 európai ország 23 szervezetének részvételével megvalósult fejlesztést, amely során olyan új eszközöket alkottak, amelyek extrém magas hőmérséklet mellett és szélsőségesen nagy elektromos mezőkben is alkalmasak elektronikai eszközök és szenzorok működtetésére. Az MFA a gyémánttartalmú minta-preparációjával és az Å (angström) mérettartományban végzett mikroszkópos anyagvizsgálatával vívta ki a résztvevők elismerését

Szélsőséges körülmények között, mint például amilyenek a világűrben vagy egy repülőgép hajtóművében uralkodnak, az elektronikus eszközök, számítógépek csak speciális alkatrészekkel üzemeltethetők. Az Anglia, Ausztria, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Svájc, Svédország és Szlovákia részvételével közel 14 millió euró európai (FP7) finanszírozással három évvel ezelőtt elindult MORGaN (Materials for Robust Gallium Nitride) projekt nagyfrekvencián működő nagyteljesítményű gallium nitrid alapú tranzisztorok előállítását tűzte ki célul, amelyek extrém környezetben is megbízhatóan működnek. A feladat kritikus pontja volt, hogy lényeges méretcsökkenést nagyteljesítményű eszközöknél kellett elérni, azonban ilyenkor az áramköri elemekben nagy hő keletkezik (óriási a hődisszipáció). A káros melegedést hőelvezetéssel kell megoldani, erre pedig a gyémánt kiválóan használható. Az MFA nehezen megvalósítható feladatot végzett el: gyémánttartalmú minta-preparációban és Å (angström) mérettartományban végzett mikroszkópos anyagvizsgálattal járult hozzá a fejlesztéshez. A most záruló MORGaN projekt jelentése külön hangsúlyozza, hogy a kiemelkedő színvonalú magyar szakértelem segítette a gyémánt rétegek nanoszerkezetének vizsgálatát, amelyre a világon csak kevesen képesek.

"Óriási munkán vagyunk túl, és nagy elismerés, hogy egy ilyen jelentős nemzetközi projekt zárásakor külön kiemelték teljesítményünket. A nanotartományban történő vizsgálatoknak komoly hagyományai vannak az MTA MFA-ban, de a világszínvonalú munkához elengedhetetlen a korszerű eszközpark." - fogalmazott dr. Pécz Béla, az MTA doktora, az MFA igazgatóhelyettese, a projekt magyar részének irányítója, majd hozzátette: A vizsgálatok egyik kulcsműszere a nagyfelbontású transzmissziós elektronmikroszkóp, ezért időszerű lenne egy 1 Å alatti pontosságú mérőberendezés beszerzése, ami maradéktalanul kielégítené a leendő legnagyobb magyar kutatóintézet, az MTA Természettudományi Kutatóközpont igényeit is. Egy ilyen eszköz ára közel három millió euró, azonban segítségével nem csak az atomszerkezet látszik torzításmentesen, hanem úgynevezett érzékeny minták kémiai vizsgálatára is alkalmas. A kiváló hazai szakértelem megfelelő eszközpark birtokában olyan ipari anyagvizsgálati feladatokat is megoldhat, mint járműipari anyagvizsgálat (korrózióálló bevonatok, dugattyúk vizsgálata); különféle elektronikai eszközök bevizsgálása; különböző ásványi anyagok, porok, nanocsövek és kompozitok értékelése; napelemek rétegeinek elemzése.

Az MTA MFA honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény