FőoldalÜzletKutatás-fejlesztés méréstechnika és vizsgálati technika területeken
2011. december 07., szerda ::

Kutatás-fejlesztés méréstechnika és vizsgálati technika területeken

A VEIKI-VNL Kft. az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott, 2010. május 4-én elnyert projektje keretében kutatás-fejlesztést végzett a laboratóriumi méréstechnika korszerűsítése érdekében

A KMOP-1.1.4-09-2010-0067 számú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap 19.491.400 forint összegű társfinanszírozásával és 77.965.600 forint összköltséggel valósult meg.
A következőkben ismertetett kutatások és méréstechnikai fejlesztések 2011. november 30-án lezárultak, a létrehozott berendezések és mérési módszerek alkalmazása megtörtént.
Távvezetéki sodronyok és szerelvények rezgésvizsgálati módszerének fejlesztése
A VEIKI-VNL Kft. módszereket dolgozott ki és vizsgálóberendezéseket hozott létre a távvezeték sodronyok és a hozzájuk alkalmazott távtartók szél keltette rezgési igénybevételeinek vizsgálatára. Az eredmények felhasználásával létrehozott egy számítógépes megoldást, amelyekkel a szerelvények elrendezésétől függően modellezhető a sodronyok terhelése a hálózaton, és optimalizálható a felfüggesztések, valamint a szerelvények elhelyezése.
Távvezetéki szigetelők környezetállósági vizsgálataihoz berendezés és módszer kidolgozása
A távvezetékek kerámia alapanyagú szigetelőit fokozatosan leváltják a szilikongumit és üvegszál erősítésű rudat tartalmazó, kompozit szigetelők. Ahhoz, hogy az új eszközök megbízhatóbbak legyenek, el kell végezni a felhasznált anyagok és a belőlük készült szigetelők környezetállósági vizsgálatait, például modellezni kell a napsugárzás és a környezetben lévő kémiai anyagok öregítő hatását. A kutatás fejlesztési projekt során a VEIKI-VNL munkatársai kidolgozták a vizsgálatok módszerét és létrehozták az ehhez szükséges berendezést. A fejlesztés jelentős lépés a jövő távvezetéki szigetelőinek javítása felé és növeli a villamos hálózatok megbízhatóságát.
Zárlati áramok mérése, méréstechnikai fejlesztések
A VEIKI-VNL Kft. munkatársai - korszerűsítve a zárlati laboratóriumi méréstechnikát - a 100 kA nagyságrendű zárlati áramok méréséhez Rogowski tekercses árammérő rendszert fejlesztettek ki és helyeztek üzembe. A rendszer a zárlati áramokat 0,5 százalékon belüli pontossággal méri, amely pontosság e területen teljesíti a nemzetközi elvárásokat, és megfelel a Zárlati Laboratóriumok Nemzetközi Szervezete (Short-circuit Testing Liaison) által támasztott követelményeknek. Az új zárlati megoldás szervesen illeszkedik a cég korábban beszerzett vagy kifejlesztett laboratóriumi mérőrendszereihez.
A távvezetéki áramvezető szerelvények agresszív környezetre vonatkozó vizsgálati módszereinek kutatásai
A távvezetéki szerelvényeket érő termikus igénybevételek mellett vizsgálni kell a környezet korrozív hatásai által okozott igénybevételeket is, amelynek a tengerek közelében épülő távvezetékeknél van különös jelentősége.
A korábban kialakított öregítő laboratórium alapberendezéseit felhasználva a VEIKI-VNL Kft. kidolgozta az agresszív környezet modellezésére szolgáló öregítésvizsgálati módszert és létrehozott két, egymástól függetlenül működő vizsgálóberendezést. A kutatás-fejlesztés eredményeként létrehozott új vizsgálati lehetőséggel a cég tovább növelte szolgáltatásexportját.
A szigetelő- és szerelvényfejlesztések eredményeit felhasználva környezet- és természetvédelem szempontjából előnyös kísérleti hálózat megvalósítása, nagyminta kísérlet végrehajtása
A távvezetékeket érő jég- és zúzmaraterhelés üzemzavar hatásairól szóló kutató-fejlesztő munka célja olyan hálózati elemek kifejlesztése volt, amelyek mechanikai biztosítóként csökkentik a károk kiterjedését. A nagyminta kísérletek igazolták, hogy a kifejlesztett mechanikai biztosítóelemek beépítése és a függőszigetelők alkalmazása javítja a középfeszültségű hálózatok üzembiztonságát, megóvva a nagyobb értékű hálózati elemeket a károsodástól.
Az öt részterületen végzett K+F munka eredményeként a laboratóriumok magasabb szolgáltatási színvonalon tudják kielégíteni a hazai megrendelői elvárásokat és a fejlesztési eredmények kiterjesztették a cég szolgáltatásexport lehetőségeit.

A VEIKI-VNL Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény