FőoldalÜzletProf. Dr. Oláh György díszdoktoravatása
2011. november 08., kedd ::

Prof. Dr. Oláh György díszdoktoravatása

Az Óbudai Egyetem "Doctor Honoris Causa" - tiszteletbeli doktori címet adományozott a Nobel-díjas Dr. Oláh Györgynek, a kaliforniai University of Southern California magyar professzorának, a Loker Hydrocarbon Institute alapító igazgatójának

Oláh György 1927. május 22-én született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. Ezután a Budapesti Műszaki Egyetemen tanult kémiát, és 1949-ben doktorált. A következő években az egyetemen tanított. A szerves kémia érdekelte különösen, és a szerves kémia legrangosabb magyarországi professzorának, Zemplén Gézának kutatási asszisztense lett. Az 50-es években publikálni kezdett, már első tanulmányai nemzetközi érdeklődést váltottak ki. 1954-1956 között a szerves kémia tanszék vezetője és az MTA újonnan létrehozott Központi Kémiai Kutatóintézetének társigazgatója volt.
Az 1956-os forradalom után családjával együtt elhagyta Magyarországot. Előbb Londonban éltek, majd a család Kanadába költözött. Itt Oláh a Dow Chemical-nál dolgozott 1964-1965 között. 1965-ben az Amerikai Egyesült Államokban, Clevelandban kapott munkát, a Case Western Reserve University-n. 1971-től amerikai állampolgár lett. 1977-től Kalifornia államban él, ahol a Dél-Kaliforniai Egyetemen (University of Southern California) tanít. Még 1977-ben kinevezték az egyetem Szénhidrogénkutató Intézetének tudományos igazgatójává. 1991 óta a Los Angeles-i Loker Szénhidrogénkutató Intézet (Loker Hydrocarbon Research Institute) igazgatója.
A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben tiszteleti tagjává választotta. Oláh György folyamatosan tartja a kapcsolatot a magyarországi kutatókkal.
Kutatásainak legjelentősebb eredményét a karbokationok kutatásával érte el, e területen végzett munkájáért a Svéd Tudományos Akadémia 1994-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmazta.
Schmitt Pál köztársasági elnök 2011. március 15-ike alkalmából Széchenyi-nagydíjjal, hazánk legrangosabb, évente odaítélt tudományos elismerésével tüntette ki Oláh György professzor urat.
A díszdoktoravató ünnepség, amely az Óbudai Egyetem Magyar Tudomány Ünnepének idei rendezvénysorozataihoz kapcsolódóan került megrendezésre, az egyetemen helyi idő szerint 17 órakor, Los Angeles-i idő szerint 9 órakor vette kezdetét a Loker Institute George and Judith Olah Könyvtárában, Los Angelesben, Californiában. A két rendezvényt élő, szélessávú internetkapcsolaton keresztül megvalósuló video- és hangközvetítés kötötte össze, így a Los Angeles-i díszdoktoravatásnak a budapesti rendezvény résztvevői is részesei lehettek.
Prof. Dr. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese köszöntötte a megjelenteket, majd megnyitotta a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó egyetemi rendezvénysorozatot, melynek kiemelkedő eseménye a kiváló Nobel díjas magyar tudós díszdoktorrá avatása. Ezt követően a rektorhelyettes laudációjában felvázolta a kitüntetett életútját. A tiszteletbeli doktori cím átvételét követően Dr. Oláh György fogadalom-tételére került sor, majd megtartotta székfoglaló előadását.
Oláh professzor úr először angolul, majd magyarul is megköszönte az Óbudai Egyetemnek a magas kitüntetést. Oláh professzor a köszönetnyilvánítás után egy rövid beszédet mondott, amelyben kitért a középkori Európa első egyetemalapításaira, valamint a siker és az érvényesülés lehetőségire. Beszédének zárószavaiban, mintegy összefoglalva a rövid "történelem leckét", a Nobel-díjas kutató hangsúlyozta, véleménye szerint a felsőoktatás, amelynek költségességét szokás emlegetni, egy olyan kis ország számára, mint Magyarország a kiemelkedés lehetőségét nyújtja, és ezáltal az egyik legjobb befektetés. Az Óbudai Egyetemnek sok sikert kívánt abban, hogy oktatási programja által minél több diáknak teremtsen lehetőséget.
A program zárásaként Prof. Dr. Ginsztler János, a Magyar Mérnökakadémia elnöke jelentette be, hogy a Magyar Mérnökakadémia tiszteletbeli tagjává választja Oláh professzort, majd megkérte Rudas Imrét, az Óbudai Egyetem rektorát, hogy nyújtsa át a tanúsító oklevelet Oláh Györgynek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény