FőoldalÜzlet75 éves az Intel alapítója, Andrew Growe azaz Gróf András
2011. szeptember 02., péntek ::

75 éves az Intel alapítója, Andrew Growe azaz Gróf András

A Gróf András néven született alapító az 1956-os forradalom után emigrált az Egyesült Államokba, ahol hamarosan felvette az Andrew Grove nevet. 1963-ban doktorált a Kaliforniai Egyetemen (Berkeley), első munkahelye a Fairchild Semiconductor volt. Kollégái voltak Robert Noyce fizikus, az IC-k egyik kitalálója és Gordon Moore fizikus, kémikus, akinek neve a róla elnevezett Moore törvény révén vált ismertté. Ők hárman 1968 júliusában megalapították az Intel Corporationt, amely mára a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatává nőtte ki magát

A céget először Moore Noyce névre akarták keresztelni, de ez angolul erősen emlékeztetett a "több zaj" (more noise) szókapcsolatra, ami egy számítástechnikai cég esetében nem lett volna szerencsés. Ezért választásuk inkább az Intelre esett, amely az Integrated Electronics Corporation cégnévből származik.

Írásai több mint 40 szaklapban jelentek meg. Több könyvet is írt a félvezetők fizikájától egészen a teljesítmény-menedzsmentig. Több díszdoktori cím tulajdonosa. 1997-ben elnyerte az év technológiai vezetője, az év vezérigazgatója címet, a Time magazin pedig az év emberének választotta. 2000-ben megkapta az Elektromos és Elektronikus Mérnökök Társaságának (IEEE) díját.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény