FőoldalÜzletMentsd meg a világot - sétálva!
2011. augusztus 05., péntek ::

Mentsd meg a világot - sétálva!

Képzelje el, hogy minden különösebb erőfeszítés nélkül hozzájárulhat a Föld megmentéséhez. És ehhez semmi mást nem kell tennie, csak sétálnia. Papucsban!

Az indiai Management Development Institute két diákja: Shubhi Gupta és Prateek Goel gondolt egyet és benevezett a Schneider Electric nemzetközi Go Green in the City versenyére. Bár ez szabad fordításban "Válts zöldre a városban" lenne, ők szó szerint értelmezték a "Go" (járj) felszólítást.

The Green walk Journey (Zöld Utazás) nevet viselő pályamunkájukban egy olyan berendezést fejlesztettek ki, mely sétálás közben a papucsokra nehezedő mechanikai nyomást elektromos energiává alakítja át. Ehhez egy speciális papucson és a bokára csatolt akkumulátoron kívül másra nincs is szükség. A megoldás technológiai hátteréről Shubhi a következőket mondta:
"Az elképzelés első lépcsőfokát a piezoelektromos szalagok jelentik, amelyeket a papucs sarkába lehet beilleszteni. Amikor a Green Walk papucs viselője sétál, ezek a szalagok alakítják át a mechanikai nyomást elektromos árammá, amit a bokára erősített akkumulátor tárol."

Shubhi és Prateek második helyezést értek el a versenyen; tanulmányuk szerint, ha naponta 800 vásárló sétál be egy kiskereskedésbe, akkor ilyen papucsokkal akár 3700 kW villamos energiát lehet termelni évente. Gondoljunk bele, mit jelenthet ez akkor, ha ünnepek alatt a vásárlók száma akár 10 ezerre is emelkedik a két diák városában, Gurgaonban, ahol mintegy 115 kiskereskedés található. Ráadásul, ezeket a papucsokat nemcsak a vásárlók, hanem az eladók is hordhatnák.

A páros elismerte, hogy már mások is kísérleteztek hasonló ötlettel, de mindig volt valami, ami miatt nem valósult meg a koncepció.

"A modell egyedi költsége nagyon magas, ezért mi alapvetően kiskereskedésekben gondolkodtunk, mivel tömegtermelés esetén a költség az egy darabra jutó 100 dollárról 35 dollárra csökkenthető. Megkérdeztük a kiskereskedőket, és többségük úgy nyilatkozott, hogy megvásárolná a terméket, ha legyártják azokat. A megkérdezett vásárlók szintén érdeklődést mutattak a papucs megvásárlására és használatára egyaránt" - tette hozzá Shubhi.

A Schneider Electric nap mint nap arra törekszik, hogy új megközelítési formákat fejlesszen ki a fenntarthatóbb jövő érdekében, és innovatív ötletekkel segítse a hatékony energiafelhasználást. A vállalat versenyében 500 csapat vett részt a világ minden tájáról, melynek tagjai vezető üzleti és oktatási intézmények hallgatói. A második fordulóba 100 csapat került be, míg a párizsi döntőre már csak a legjobb 25 kapott meghívást. Az első helyezést a Bonni Egyetem diákjai, Suma Elengikal és María Consuelo Palacios Lafuente nyerték el Green University (Zöld Egyetem) nevű ötletükkel, melyben hat különböző módot mutattak be, amivel a környezettudatos egyetemisták energiát termelhetnek. A bronzérmet szintén indiai hallgatók, Kruthika Kumar és Sneha Dhandhania vitték el: Green Leaf (Zöld Falevél) projektjük egy ökológiai lábnyomot nem hagyó, önfenntartó étterem koncepcióját ismertette.

A második helyezést elnyerő két diák (Shubhi és Prateek) ötletének köszönhetően mindannyian szuperhősökké válhatunk. Képességünk pedig az, hogy megmenthetjük a bolygót, csupán azzal, hogy sétálunk.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény