FőoldalÜzletFiatal tudósok az elektrotechnikában
2011. május 26., csütörtök ::

Fiatal tudósok az elektrotechnikában

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület "Fiatal tudósok az elektrotechnikában" címmel szakmai napot rendezett az ELECTROcom 2011 kiállítás keretében. Az utóbbi két évtizedben oly mostohán kezelt műszaki pályák - és ezen belül az elektrotechnika szakterülete is - nem voltak vonzóak a fiatalok körében. Mára bebizonyosodott, hogy műszaki szakemberekre nagy szüksége van az országnak, így hosszú távon jelenthet stabil, kiszámítható életpályát minden érdeklődő fiatal számára

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szerepet vállal abban, hogy a fiatalok megismerkedhessenek az elektrotechnikával. Kiváló kapcsolatot ápol a szakirányú felsőoktatási intézményekkel, az iparág meghatározó vállalataival, így képezve hidat a képzés és az álláslehetőségek között a végzett hallgatók számára.
A szakma népszerűsítését azonban nem lehet elég korán kezdeni, így a MEE a középiskolákkal való kapcsolatépítést is felvállalta. Ez év elején meghirdetésre került a "Hobbim az elektrotechnika" című pályázat két kategóriában: 14-18 éves korosztály, valamint 18 év felettiek részére.
A 2011. február 25-én zárult pályázatra 19 érvényes pályamunka érkezett be. A bíráló bizottság tagjai - akik a szakma különböző területeit képviselték - március 10.-én ültek össze, és bírálták el a rendkívül izgalmas pályázatokat.

Bernscherer Antal az első kategória győztese Bernscherer Antal az első kategória győztese

Az első kategória győztese Bernscherer Antal lett Tesla tekercs című pályázatával. A 18 éven felüli kategóriában pedig Fodor Attila Lánctalpas járművek című pályamunkája kapta az első helyezést.

Kovács András a MEE főtitkára Kovács András a MEE főtitkára
A "FIATAL TUDÓSOK AZ ELEKTROTECHNIKÁBAN" szaknap kitűnő fórumot biztosított a díjátadó ünnepségnek, melyre Kovács András, - MEE főtitkár - megnyitó beszédét követően került sor.
A két fődíj mellett két különdíj is kiosztásra került cégek felajánlásainak köszönhetően. A CG Electric Systems Hungary Zrt. ügyvezetője, Luspay Zoltán úr a Mechatronikai Szakközépiskola és Gimnázium pályázói és diákjai számára tanulmányút szervezését ajánlott fel a vállalat tápiószelei gyárába, ahol megtekinthetik az óriástranszformátor gyártását. Az OBO Bettermann Kft. nevében Garai János úr, a vállalat ügyvezetője, 30 000 Ft értékű különdíjjal jutalmazta Balog Ádámot, aki a DDS függvénygenerátor pályamunkával jelentkezett, és egyben munkájának továbbfejlesztésére buzdítva célfeladattal is megbízta Őt.

A beérkezett sok értékes munka arra ösztönözte az Egyesületet, hogy ne csak a díjazott pályázatok kerüljenek bemutatásra, így a szaknap keretében a nyertesek bemutató előadásai mellett, több fiatal is kiállíthatta munkáját.
A program további részében fiatal doktoranduszok tartottak érdekes szakmai előadásokat. A zárszót követően lehetőség volt kötetlen beszélgetésre egy kis frissítő ital, és finom falatok mellett.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény