FőoldalRendszerintegrátorZeusz és Maia gyermeke az elektronikai iparban
2023. december 15., péntek ::

Zeusz és Maia gyermeke az elektronikai iparban

Az elektronikai ipar versenyképességét jelentősen meghatározza a gyártás hatékonysága. Az SMT-sorok nagy sebességű – és nagy értékű – berendezéseit csak akkor lehet maximálisan kihasználni, ha azok folyamatosan termelnek. Ehhez elengedhetetlen a korszerű és megbízható panelmozgató berendezések használata – s hogy mi köze mindehhez Zeusz és Maia gyermekének, az kiderül a cikkből...

Egy nyomtatott áramkör gyártósora számos, nagy értékű berendezésből épül fel; a stencilnyomtató, a beültetőgép, valamint a reflow-kemence csak néhány ezek közül. Ahhoz, hogy ezek kapacitását maximálisan kihasználhassuk, további kiszolgálóberendezések szükségesek.

A sor elején az üres paneleket a panelbeadagoló – destacker – indítja el útjukon. Az egyes technológiai lépések között továbbítókonvejor szükséges. Mivel a kemencében a termék nem tölthet többet az előre meghatározott időnél, célszerű egy puffert elhelyezni a kemence után, amelybe ki lehet járatni a kemencében levő termékeket, ha az azt követő lépésnél valami elakadás történne. Ezek a pufferek lehetnek egyszerű hajtatlan, hajtott LIFO/FIFO pufferek vagy kazettás tárolók. (Ez utóbbinak az az előnye, hogy ha egy kazetta megtelik, akkor egy újabb kazettát betéve folyhat tovább a termelés.)

Ezek a kazettás ki- és betárolók akkor is jól jöhetnek, ha valamilyen okból a beültetősort nem lehetne folytatólagosan felépíteni, és emiatt a félkész termékeket át kellene vinni a következő technológiai lépésre.

A technológiától függően szükség lehet olyan modulokra is, amelyek akár a függőleges, akár a vízszintes tengelye körül el tudják forgatni a panelt.

Egy folyamatosan felépített beültetősor nagymértékben korlátozza a gyártócsarnok átjárhatóságát, amely akár biztonsági kockázatot is jelenthet. Erre a felnyitható pálya, az operátor által nyitható teleszkópos pálya, vagy pedig a folyamatos működésű teleszkópos pálya szolgálhat megoldással.

A hullámforrasztás során a panelek többnyire keretben utaznak, amelyet vissza kell juttatni a folyamat elejére. Ezt liftekkel és láncos, vagy hevederes konvejorokkal lehet megoldani.

A panelek egyedi azonosítása többnyire az egész folyamat legelején történik meg. Ehhez általában lézerjelölőket használnak.

Anélkül, hogy a sorban levő berendezések egymással „beszélgetnének” egy ilyen sor nem lenne működőképes. A beültetősorok berendezéseinek mechanikai méreteit, valamint az azok közötti kommunikációt korábban a SMEMA, 2018-tól pedig a HERMES – ami az istenek hírnökéről, Zeusz és Maia nimfa Hermész nevű gyermekéről kapta a nevét – iparági szabvány írja elő. Ez utóbbi a korábbihoz képest egyszerűbb – Ethernet – vezetékezésen alapszik, TCP/IP és XML adatcsomagokat használ, amely lehetővé teszi, hogy a panelek adatai – úgymint az azonosító és a méretek – eljussanak a folyamatban levő berendezéshez. Ez nagymértékben hozzájárul a nyomon követéshez és így a minőséghez is.

Szerző: Halmos Gábor
www.flexlink.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény